Tele2 Arena inne i slutskedet

Foto: Holger Ellgaard
Foto: Holger Ellgaard
Det som finns innanför fasaden är lika viktigt som det yttre. Illustration: Temagruppen Sverige AB
Det som finns innanför fasaden är lika viktigt som det yttre. Illustration: Temagruppen Sverige AB

Byggandet av Tele2 Arena i Stockholm är nu inne i slutskedet. Arenan som började byggas hösten 2010 och hanterar upp till cirka 40 000 åskådare invigs i juli i år.

Projektet befinner sig i en intensiv ”slutspurt” fram till ibruktagandet då arenan drar igång. Då stundar fotbollsturné och flertalet stora matcher. Arenan har inga egentliga begränsningar vad gäller utbud. Den kommer exempelvis även att erbjudas konserter (Gyllene Tider premiärspelar till exempel), nationella och internationella fotbollsmatcher, hästsport, motorsport och issport.

- Det blir allt möjligt, från amerikansk fotboll till speedway till isracing, berättar Ted Mattsson, Projektchef, SGA Fastigheter AB.

Tele2 Arena har utformats i två etage. Den är symmetrisk i det nedre och asymmetrisk i övre. Arenan, som har en takhöjd på cirka 35, meter rymmer 15 000 platser per etage. Taket som är skjutbart uppfyller UEFA och FIFA:s regelverk för internationell fotboll gällande sittplatser, storlek, säkerhet, belysning, ljudanläggning och krav på lokaler och omgivningar. Via en utvändig foajé är det möjligt att promenera runt arenan i nivå med Arenatorget.

Förstklassig inredning

Tema arkitekter & inredning är involverad i Arenans inredning på flera områden. Företaget har arbetat fram ett koncept som lägger stor vikt vid ledord som skandinavisk lyx, hantverk, naturliga material och minimalism.

- Det är värdefullt att arenans besökare känner sig viktiga och att projektet har stark miljöattityd, säger Malin Chapó, inredningsarkitekt.

Interiört har Tele2 Arena transparent fasad, genom vilken besökarna kan se ut över staden. Utöver arenans eget ljus tillkommer ljusinstallationer som ska förstärka form och karaktär.

Multifunktionell med flexibla lösningar

I Tele2 Arena är de flexibla lösningarna unika. I spelplanerna finns kyl- och värmeslingor. Det betyder exempelvis golvvärme när det anordnas bankettsittning eller mässa. Hela anläggningen är klimatiserad, på så sätt att man kan ha ett bra klimat oavsett väder och vind och oavsett vilken tid på året det är. Golvvärme i denna storleksordning genom värmeslingor är unikt i sig. En annan finess är möjligheten att frysa is genom spelplanen, vilket inte skulle varit möjligt med en naturgräsplan.

- Vi kan kort sagt ha kyla på sommaren och värme på vintern, berättar Ted Mattsson.

En annan sak som är unik är sättet man tillvaratar fukt från luften. På detta sätt får man tillbaka en klimatkyla in i anläggningen när det behövs.

Konstgräs för multifunktion

Konstgräs har valts eftersom det är en multisportarena som ska kunna ställas om på ett effektivt sätt till olika underlag.

- Konstgräs är det enda som är rimligt och möjligt i en sådan här arena, konstaterar Ted Mattsson.

Gräset kommer att läggas under kommande veckor. Provningar av tekniska system pågår, fasadbeklädnad, inredning, utrustning och stolsmontaget färdigställs. Man vill kunna erbjuda ett konstant bra underlag för fotboll. Huvudskälen är alltså klimat, flexibilitet, multifunktion, driftsekonomi och höga miljöambitioner.

Miljöklassad på högsta nivån

Arenan miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad i högsta nivå; Guld enligt Miljöbyggnad. Den är även certifierad som Green Building. Hela projektet har en hög miljöprofil i allt från sortering av avfall under bygget till tekniska återvinningssystem och samnyttjande av utrustning, material och utrymmen med de redan befintliga arenorna i området.