Relining är tekniken som kan komma att ersätta stambytet. Rör och ledningar renoveras och förnyas inifrån istället för att rören och stammarna byts ut helt. Den beräknade livslängden för relinade rör och ledningar sägs ligga i nivå med dem som är helt nyproducerade.
Branschorganisationen Relining i Fastigheter, BRIF, är den rikstäckande organisationen för relining av rörsystem i fastigheter. Föreningen grundades 2009 och har idag 14 medlemsföretag. BRIF har även ett samarbetsavtal med Sveriges Byggindustrier.
– Relining är ett samlingsbegrepp för en rad olika metoder genom vilka man kan renovera och förnya rör och ledningar i fastigheter, berättar Lars Sandström, sekreterare i BRIF.
Metoderna för relining skiljer sig främst från varandra vad gäller användningsområde, material och installation.
Två metoder
För spill- och dagvattensystem finns i princip två metoder: Invändig beläggning med epoxi eller polyesterplast, samt infodring med flexibla foderrör.
– Gemensamt för metoderna av relining är att de ger fastighetsägare, hyresgästen eller lägenhetsinnehavaren en bekvämare lösning än att byta ut ledningarna genom traditionellt stambyte, säger Lars Sandström.
Innan ledningarna åtgärdas genom relining görs en omfattande genomgång av ledningarnas konstruktion i byggnaden, bland annat genom en analys av ritningsunderlag och optisk kontroll på plats.
– Vid ett reliningprojekt utförs förstudien liksom all installation av utbildad personal med tillhörande dokumenterade behörigheter, säger Lars Sandström.
Kunden och utföraren fattar ett gemensamt beslut om på vilket sätt reliningen ska genomföras, och går igenom hur åtgärderna kommer att påverka de boende i byggnaden.
När det gäller den löpande dokumentationen övervakas samtliga moment vid reliningarbetet via TV-inspektion.
Färdig installation ska besiktigas och dokumenteras med TV-inspektion och video/DVD/fiberskop.
Inspektionen ger en tydlig bild av huruvida ett fullvärdigt arbete har utförts. Avslutningsvis ska instruktioner angående egenkontroll samt drift- och underhållsinstruktioner lämnas till kunden.
Omfattande utredning
Tord af Klintberg på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, leder en utredning om relining som SABO och Fastighetsägarna beställt. Utredningen, som gäller enbart relinade avlopp och inte tappvatten, färdigställs under försommaren 2011.
– Syftet med utredningen om relining är att förbättra underlaget för beställare av de här tjänsterna. I arbetet med utredningen har vi gjort intervjuundersökning med 40 personer som utfört relining, i olika kundgrupper som projektledare på fastighetsbolag, slamspolare och skadereglerare på försäkringsbolag, berättar Tord af Klintberg.
– De 40 projektledare som vi har intervjuat har tillsammans haft insyn i sammanlagt 300 reliningprojekt och de är generellt sett nöjda. I utredningen tas även sex till åtta rörprover, för att se hur de relinade rören ser ut inuti.
– I dagsläget har vi undersökt två prover och i ett av fallen var reliningen tunn och det fanns ett antal sprickor. Däremot hade inget läckage uppstått i just denna rörbit, säger Tord af Klintberg.
Vidareutveckling av plastmaterialet
Bland de 300 reliningprojekten har det framkommit endast ett katastrofscenario där reliningen hade släppt efter garantitiden. Utredarna har också letat aktivt efter liknande situationer, där större skador har uppstått, och hittills funnit färre än tio sådana fall.
– I Sverige har vi 20 år gamla reliningar och vi har hittills inte funnit några indikationer på att de skulle ha åldrats och blivit för gamla. Det vore ändå bra med vidareutveckling av bland annat plastmaterialet i rören, säger Tord af Klintberg.
I detta syfte har KTH och Swerea Kimab ansökt om forskningsmedel för att studera relining ur kemiskt, tekniskt och ekonomiskt perspektiv.
Tord af Klintberg tycker att de som väljer att relining till sina fastigheter ska skriva ett avtal med aktören.
– Jag skulle skriva avtal som säkerställer en kvalitet på reliningen med avseende på täckningsgrad och tjocklek. Sedan skulle jag för kontroll anlita en oberoende besiktningsfirma, som är kompetent för sitt uppdrag. Vidare skulle jag låta ta ut rörprover för att se tjocklek och kvalitet på reliningen. Så gör de stora fastighetsbolagen.
– Jag skulle kapa röret i en krök, och inte tala om för reliningfirman vart jag skulle göra provet säger Tord af Klintberg.
Förebyggande underhåll
Det bästa sättet att förebygga byte av stammar är förstås att utföra förebyggande underhåll av rören.
Enligt Gunnar Hansson på Avloppsteknik Svenska händer det ofta att både stambyten och relining utförs i förtid.
– Genom att rensa rören på rätt sätt skulle de befintliga stammarna kunna hålla i flera år till. Såväl relining som stambyten skjuts framåt i tiden genom ett förebyggande underhåll av spillvattensystem och avlopp, säger han.
Avloppsteknik Svenska är ett utpräglat nischföretag och arbetar uteslutande med spillvattensystem, det vill säga avloppen, i flerfamiljshus. Företaget är nu inne i 15:e verksamhetsåret och har i dagsläget rensat rören till tusentals lägenheter.
Gunnar Hansson betonar vikten av att besiktiga stammarna grundligt innan ett beslut om relining fattas.
– Innan man beslutar sig för relining ska det ovillkorligen utföras en besiktning som ska redovisa fakta och inte innehålla svepande omdömen. Otydlighet förekommer tyvärr ofta i det här fallet, till och med från fackfolkets sida, som VVS-konsulter och andra expertgrupper.
Fakta
Reliningmetoder
1. Invändig beläggning med epoxi eller polyesterplast
Befintliga rör, stammar, grenrör, grodor och brunnar förnyas genom beläggning med tätande och korrosionsskyddande epoxi. Resultatet är ett skarvlöst system. De boende kan bo kvar under produktionstiden.
2. Infodring med flexibla foderrör
Med metoden flexibla foderrör tillverkas ett nytt rör på plats inuti det befintliga.
Olika material och metoder för foderrör:
- Polyesterfilt som är hopsydd till passande rörstorlek och impregnerad med Epoxi.
- Vävd polyesterliner utan söm, med flexibilitet till olika storlekar, impregnerad med Epoxi.
- Linern dras in i röret.
- Linern vrängs in i röret.
Källa: BRIF