Nu har solen förvandlat Sverige till ett sommarland. Men trots värmen pågår det satsningar på vintern. På fler håll i landet byggs nya bandyhallar, till exempel i Vetlanda, Uppsala och Nässjö.
Byggandet av bandyhallar har fullkomligt exploderat i Sverige de senaste åren. Efter de stora framgångarna Edsbyn fick när de byggde sin nya hall – och nu senast även Sandviken – satsas det på att spela bandy inomhus som aldrig förr.
Sommarvärmen må ha kommit fram, men i bland annat Vetlanda, Nässjö och Uppsala satsas det på den klassiska svenska vintersporten bandy.
De trefaldiga svenska mästarna – 1986, 1991 och 1992 – Vetlanda BK, som bildades 1945, satsar nu inför vintern på en ny hall. Den tidigare planen, Tjustkulle, som är utomhus kommer istället att göras om till konstgräsplan för fotboll.
Uppvärmda sittplatser i Vetlanda
Sapa Arena, som Vetlanda BK:s nya hall ska heta, rymmer 1 500 personer varav 1 300 får ståplats.
– Det som är speciellt med de 200 sittplatserna är att de kommer att ha uppvärmda säten, berättar Per Johnsson på SDE Tribun som levererar läktaren. Sedan tidigare finns den uppfinningen bland annat i ishallen i Borås och på tennisarenor.
Sedan urminnes tider har bandy varit en idrott där publiken oftast har stått och tittat, men det börjar ändra sig nu.
– Även bandyfolket blir mer och mer bekväma. Även andra bandyarenor har sittplatser och det kommer mer och mer. Att det just blir 200 sittplatser här beror på att det är så många platser som de anser sig kunna sälja. Men det går att göra fler sittplatser i efterhand. Stolarna blir blåa och gula, säger Per Johnsson.
Men trots att det är Vetlandas a-lag som kommer att spela så kommer arenan att vara oisolerad.
– Det är mer som ett väderskydd, så det är en enkel byggnad. Men det är en enkel byggnad som löser mycket problem. Det kostar några miljoner till om man ska isolera den, berättar Peter Gustafsson på Llentab.
Träningsanläggning under tak i Uppsala
En hall där det har isolerats är en ny i stadsdelen Gränby i Uppsala. Den hallen kommer dock inte att användas som matcharena för stadens a-lag Sirius utan mer som en träningsanläggning. Sirius kommer alltså att fortsätta använda Studenternas IP.
– I Gränby kommer det mer bara finnas en föräldrabalkong och i Vetlanda finns det en läktare för mycket folk. Det märker man också på storleken av hallen då Sapa Arena är 79 meter bred och den i Gränby bara 70 meter bred. Däremot har man lagt mer pengar på att göra den i Uppsala lite mer flashig eftersom den ligger mer inne i stan än vad den i Vetlanda gör, säger Peter Gustafsson.
Hallen är ett första steg i Uppsalas bandyutveckling då de satsar på att skapa bra träningsförutsättningar för elit och ungdom. Hallen får en publikkapacitet på upp till 200 personer.
Tre stora anledningar fanns för att bygga bandyhallen i Gränby, som placeras runt den befintliga isbanan, istället för på Studenternas: det går fort – den kan vara klar september 2011, det kommer i bästa fall att finnas en arena på Studenternas 2015 – och Bandyuppsala kan inte vänta på den. Slutligen är det också av miljöskäl – isbanan i Gränby drar 50 procent mer energi är Studenternas. En hall minskar kostnader för energi och skötsel.
Första spadtaget avklarat i Nässjö
I Nässjö togs det första spadtaget till en ny hall i slutet av april. Arenan på Skogsvallen, som kommer heta Stinsen Arena, byggs i två etapper. I år sker mest förberedelser, bland annat byggs en hall för ismaskinen.
Etapp 1 ska genomföras från den 15 april till den 1 oktober. Etapp 2, där överbyggnaden ingår, genomförs med start under våren 2012 och hallen står klar hösten 2012 om allt går enligt planerna. Det är en hall som i ett grundutförande kommer att fungera som väderskydd.
Fasaden kommer att vara i trä och hallen har måttet 119 gånger 75 meter med 12 meters fri spelhöjd inomhus.