Det nya psykiatrihuset vid Universitetssjukhuset i Linköping som beräknas stå färdigt 2018 kommer att bli ett så kallat passivhus, ett hus med det allra lägsta behovet av köpt värme, el och kyla.
Byggnaden på drygt 30 000 kvadratmeter kommer att ha en energianvändning på 45 kilowattimmar per kvadratmeter och år, vilket är mindre än hälften av Boverkets krav på energianvändning för sjukhus. Det nya psykiatrihuset kommer i själva verket att själv producera en del av sitt energibehov via bland annat solceller på taket.
– Psykiatribyggnaden att behöva hälften så mycket tillförd energi jämfört med andra pågående sjukhusbyggen i Sverige, säger Fredrik Karlsson, energistrateg vid Sweco, som är ansvarigt för konstruktionen av det nya huset.
– Det finns än så länge väldigt få stora passivhus i Sverige. Men vi har ett mål att minska energianvändningen med 20 procent till år 2020. Då är det naturligt att skruva upp kraven vid den sista etappen av om- och tillbyggnadsarbetet för framtidens Universitetssjukhus, säger Lina Hallberg, som är energistrateg vid Region Östergötland.
Med en årlig energiprisuppgång på 1,5 procent under byggnadens livslängd, som beräknas till 40 år, kommer Region Östergötland att spara 55 miljoner kronor genom att bygga huset som passivhus jämfört med ett byggprojekt som följer lagkravet för energikostnader.
Den el, fjärrvärme och fjärrkyla som tillförs byggnaden via pumpar och fläktar alstras av sopförbränningen vid Tekniska verkens kraftvärmeverk.
– Byggnaden kommer att ingå i ett koldioxidneutralt kretslopp, säger Fredrik Karlsson.
Den välisolerade psykiatribyggnaden har ett minimalt antal köldbryggor och kommer inte att behöva värmeelement. Huset kommer att bland annat att effektivt använda den värme som alstras av både utrustningen och de personer som vistas i huset.
För att förse byggnaden med kyla på sommaren kommer man antingen att skapa ett borrhålslager för geoenergi eller använda fjärrkyla från teknisk verken. Byggnaden kommer att ha stora fönster för hälsobringande ljusinsläpp. För att undvika stora energiförluster kommer fönstren kommer att vara välisolerade och ha solskyddslösningar som minimerar behovet av kyla på sommaren.