Trots att brandtätning ofta kräver expertkompetens för att uppfylla alla säkerhetskrav väljer många företag att hantera brandtätningen av sina fastigheter i egen regi. Att enbart följa instruktionerna på förpackningen blir ofta missvisande eftersom många faktorer samspelar för att det slutliga resultatet ska uppfylla gällande brandklass.
–Mitt råd till företag vad gäller brandtätning är att enbart använda brandtätningsprodukter som är testade och kontrollerade i en konstruktion. Ofta är det ett helt system som är testat. Applicera enligt de anvisningar som finns från leverantören och ge akt på delmaterial och de fogdjup och öppningar som finns på provningsintyget. Vi på SFR arbetar för närvarande med att ta fram en brandtätningsutbildning som kan resultera i en auktorisation och i första hand ska vända sig till våra medlemsföretag, säger Johan Olofsson, kansliansvarig på SFR, Svenska Fogbranschens Riksförbund.
Viktigt att beräkna brandtätningen rätt
Utbildningen kommer bland annat att lära ut hur man läser en ritning och kontrollera vilken brandklass rummet skall ha och utifrån det välja rätt tätningssystem, kontrollera att det valda systemet är provat för en konstruktion som ritningen beskriver sedan applicera på ett korrekt sätt. Johan Olofsson anser att många företag som upphandlar eller utför brandtätning i egen regi saknar förståelse för att en brandfogmassa är en del av ett provat system och det är hela konstruktionen som är testad inte delar av den. Man måste ta reda på hur tjock väggen är och hur bred fogöppningen är och utifrån det använda det brandtätningssystem som är testat i en sådan konstruktion. Är fogdjupet 95 mm och fogöppningen 35 mm kan man inte använda system som är testat för fogdjup 120 mm och för max fogöppning 30 mm.
–Ytterligare ett aktuellt och prioriterat område för oss är fasadfogning. Många använder fortfarande det gamla måttet sexton millimeter, vilket var minimumgränsen förr när byggelementen var högst fyra meter långa. Idag förekommer ofta byggelement som är betydligt längre, vilket innebär att det gamla måttet på sexton millimeter inte längre är fungerar. Alla fogar skall dimensioneras. Konsekvensen av att använda felaktiga fogdimensioner i förhållande till elementstorleken blir att fogen släpper i förtid, ofta efter första vintern säger Johan Olofsson.
Vänd er till fogningsföretag för rådgivning
En förenklad formel för uträkning av fogöppningar som samtliga byggföretag bör känna till och använda sig av är elementlängden i millimeter plus elementländen i millimeter genom femhundra. Johan Olofsson träffar ibland byggföretag som hävdar att de använder det gamla måttet eftersom arkitekten som ritat huset inte vill ha för tjocka fogar. Det argumentet håller dock inte i längden eftersom fastighetsägare förstås blir besvikna om de upptäcker att fogarna släpper långt innan des livslängd är slut enbart på grund av att de är feldimensionerade.
–Mitt tips till byggföretag är att ta hjälp av företag som är specialiserade på fogning. De kan bistå med rådgivning kring val av fogmassa och hjälpa byggföretag att planera fogningen och målningen av fastigheten så arbetet utförs i rätt ordningsföljd, säger Johan Olofsson.