Ett av Paris nyare och mycket omtyckta landmärken Palais Omnisport har genomgått en total förvandling och ska utgöra dragplåster för staden att vinna kampen om sommar-OS 2024. Ett av staden Paris mest kända och välbesökta landmärken - Palais Omnisports de Paris-Bercy - har nyligen genomgått en totalrenovering under ledning av arkitektfirman DVVD. Byggnaden har moderniserats, expanderats och uppgraderats för att tillmötesgå alla de byggnormer som krävs idag. Hela projektet har genomförts i rekordtakt och Frankrike hoppas nu att Accor Hotels Arena, som är det nya namnet på komplexet, ska förbättra huvudstadens chanser att bli vald som värd för de olympiska spelen sommaren 2024. Frankrikes största kulturarena
Palais Omnisports de Paris-Bercy, beläget i Paris tolfte arrondissemang, invigdes i februari 1984 och är Frankrikes största arena för konserter, föreställningar och sportevenemang. Vid tiden för uppförandet var byggnaden en del av en större utbyggnadsplan för östra Paris. Tack vare redan goda kommunikationsförbindelser som närheten till Gare de Lyon, snabbtåget RER, tunnelbanan, expressmotorväg och ringleden Boulevard Périphérique blev palatset snabbt etablerat som grundbulten för stadens kulturliv.
Uppdateras för dagens villkor
Men trots sin popularitet har byggnaden och dess faciliteter med tiden blivit slitna och omoderna och uppfyller inte heller alla de nya juridiska krav som ställs för en anläggning av den här digniteten. För att bibehålla sin standard och kunna möta den internationella konkurrensen var därför en genomgripande renovering och förnyelse nödvändig.
– Målsättningen har varit en pånyttfödelse för Omnisport och att åstadkomma en modern innovativ arena med höga krav på kvalitet, med besökarnas upplevelse i centrum, säger Julien Colette, den nya managern för verksamheten.
Fast budget och kort tidsschema
Projektet har ställt arkitektfirman inför enorma utmaningar och beställaren har stått fast vid en budget på 110 miljoner euro som inte fick överskridas och ett tidsschema på 17 månader som skulle hållas under alla omständigheter. Perioden delades in i två faser, varav den första på sju månader inbegrep renoveringen av ishallen och arbetet med huvudhallen. Man var dock tvungen att ta ett två månaders uppehåll eftersom arenan skulle vara värd för tennisturneringen BNP Paribas Masters samt ett trettiotal olika konserter som redan var inbokade.
Den andra fasen i projektet på tio månader skulle omfatta inget mindre än rekonstruktionen av konserthallen, inredningen för reception, omklädningsrum, publika utrymmen, pressrum, anordningar för sportutrustning och produktion, teknikrum samt ombyggnad av fasaden för bättre värme- och akustikförhållanden.
Välplanerat ned till minsta detalj
Arkitektbyrån gjorde allt detta möjligt genom en minutiös arbetsplan som inbegrep alla möjliga eventualiteter ner till detaljnivå för att inte behöva göra några ändringar som skulle spräcka tidsschemat. Projektområdet indelades i olika zoner med en arbetsledare som noggrant övervakade varje moment. Byggarbetsplatsen liknades vid en myrstack där varje enskild arbetare hade en specifik uppgift. Som mest arbetade nära 1 200 personer med projektet. Arkitektbyrån DVVD lyckades mot alla odds med att ro det gigantiska projektet i hamn i tid till den planerade invigningen den 18 oktober 2015. Trots att arenan efter ombyggnaden är utvidgad har den noggranna planeringen och anpassningen gjort att verksamhetens energiförbrukning har reducerats med en fjärdedel och att byggnaden även klarar miljökraven för så kallad HQE certifiering.