Veidekke och Arcona bygger ögonsjukhus

Bild: White arkitekter

År 2020 flyttar S:t Eriks Ögonsjukhus från Kungsholmen till nybyggda lokaler i närheten av nya Karolinska i Hagastaden. Den är Veidekke, med sitt dotterbolag Arcona, som ska bygga fastigheten, där även andra aktörer inom ögonsjukvård, forskning, utbildning och utveckling inom ögonområdet ska samverka

Anledningen till att sjukhuset flyttar är dels att de nuvarande lokalerna inte är gjorda för modern ögonsjukvård och att de behöver renoveras, dels att sjukhusets uppdrag som specialistsjukhus behöver ha bättre lokalmässiga möjligheter till samverkan med andra vårdgivare, akademi och näringsliv för att kunna garantera ögonsjukvård av högsta klass även i framtiden.

Arcona har tecknat avtal med Vitartes om att uppföra en nybyggnad om cirka 42 000 kvadratmeter inom kvarteren Stockholm Patienten 1 och Solna Princeton 1. Projektet kommer att genomföras som en totalentreprenad i samverkan, där den första av två etapper nu avropats. Den totala volymen i affären bedöms uppgå till cirka 1 miljard kronor, varav första etappen utgör cirka 320 miljoner kronor. Samarbetet i projekteringen har redan påbörjats och projektet i sin helhet ska vara färdigställt till årsskiftet 2019/2020.

Projektet byggs i direkt anslutning till huvudentrén för Nya Karolinska sjukhuset och delvis ovanpå befintlig tunnelrör för E4:an. I området pågår även ett flertal andra projekt som en del av utbyggnaden av Hagastaden. Det sammantaget ställer stora krav på framdriften och logistiken kring arbetsplatsen, där man kommer att använda Arconas logistiksystem, CSL, med separat logistikterminal, samordnade leveranser och inbärningshjälp.

– Att Arcona och Veidekke får förtroendet att genomföra projektet beror framförallt på att de under anbudsskedet visat en stor förståelse för komplexiteten i projekten och på tidiga underlag kunnat presentera bra och kreativa lösningar för projektgenomförandet, säger Peter Alvemur, projektchef och vice vd på Vitartes.

Byggnaderna kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad nivå guld.