Översvämningar kan förorsaka omfattande skada för fastigheter och egendom ifall man inte har förberett sig på rätt vis. Översvämningar förorsakar årligen betydande egendomsskador runtom i Finland. Det vore dock möjligt att förebygga en del av skadorna med en åtgärd som är enkel och föreskrivs i byggnadsbestämmelserna.
Om det finns utrymmen i fastigheten som ligger under dämningsgränsen, såsom källare, borde det finnas en uppdämningsventil i avloppssystemet. En uppdämningsventil släpper fastighetens avloppsvatten till huvudavloppsnätet men förhindrar att avloppsvatten från en huvudavloppsledning som svämmar över kommer in i fastigheten. Utan ventilen kan innehållet i en huvudavloppsledning som svämmar över komma in i till exempel källarutrymmen och förorsaka fukt- eller vattenskador.
Dämningsgränsen avser den nivå som avloppsvattnet i vanliga fall kan nå upp till i nätet. Risken gäller främst äldre fastigheter, såsom frontmannahus, i vilka avlopp har dragits under marknivån.
– Vi har tyvärr i samband med skador som har förorsakats av störtregns- och vattendragsöversvämningar observerat att det i många fastigheter inte trots bestämmelserna finns någon uppdämningsventil eller att ventilen inte fungerar, eftersom den inte har underhållits, säger Sini Kujala som ansvarar för egendomsförsäkring hos Pohjola Försäkring.
Även i täckdiken ska det vanligtvis finnas en uppdämningsventil, för att vatten inte ska kunna färdas i fel riktning i dem, alltså blöta upp jordmånen runt byggnaden.
Försummelse av underhåll kan påverka försäkringsersättningen
I en översvämningssituation kan en uppdämningsventil som saknas förorsaka stora skador i lokaler som ligger under dämningshöjden, deras ytor och konstruktioner och lösöre. Vid vattenskador kan prislappen stiga till tiotals tusen euro.
Uppdämningsventilens betydelse har beaktats även i försäkringens säkerhetsföreskrifter från början av 2025: ifall en ventil som är förenlig med bestämmelserna saknas eller dess underhåll har försummats och en skada inträffar kan det göras avdrag på försäkringsersättningen.
Enligt säkerhetsföreskrifterna och tillverkarnas bruksanvisningar ska uppdämningsventilen underhållas med 12 månaders mellanrum och då störtregn eller vattendragsöversvämningar är att vänta.
– Jag kan inte nog poängtera vilken viktig roll den här till synes lilla delen spelar. Jag hoppas att varje fastighetsägare senast nu kontrollerar att ventilen hittas vid behov och fungerar normalt. Om du observerar brister lönar det sig att kontakta ett proffs, instruerar Kujala.
Källa: Pohjola