I den danska klimatdebatten pratas det ofta om jordbrukets stora utsläpp. Men även transport- och byggsektorn är enorma klimatbovar som inte får glömmas bort. Byggnader, broar och vägar står för omkring en tredjedel av Danmarks totala utsläpp – ungefär lika mycket som transportsektorn. I Sverige är situationen liknande: bygg- och fastighetssektorn står för en femtedel av utsläppen och vägtransporter för en tredjedel.
Trots det fortsätter nybyggnationerna i hög takt. I Danmarks städer skjuter nya betonghus i höjden, och staten planerar att investera 161 miljarder kronor på nya motorvägar och infrastruktur. Det förlänger gårdagens värld av betong och asfalt rakt in i framtiden.
- Vi kan inte bygga hur mycket som helst. Utmaningen är i stället att ta vara på de hus vi har. Vi behöver återbruka material om och om igen och sänka energi- och resursförbrukningen i alla led. – Ofta är det bättre att renovera gamla byggnader och ge dem flera nya liv i stället för att jämna dem med marken, säger Bjarke Møller, direktör för Green Transition Denmark.
Slukar resurser
Klimatkrisen gör sig redan påmind – delar av Jylland drabbas av översvämningar, och mer extremväder väntar om vi inte lägger om kursen snart. Danmarks utsläppsbudget riskerar att vara förbrukad redan om några år, så en drastisk omställning krävs i alla sektorer. Byggsektorn slukar dessutom enorma resurser och genererar stora mängder avfall. Kanske är tiden mogen för en förändring av hur vi tar hand om den befintliga bebyggelsen.
Politiker har börjat agera – i Danmark införs nya klimatkrav på nybyggen – men det räcker inte att bara skärpa kraven för nya hus. Ribban ligger fortfarande för högt. I praktiken skulle byggandet behöva nå nära nollutsläpp inom några år för att klimatmålen ska nås.
Vi måste också tänka bredare. Alla utsläpp under en byggnads livscykel – från material och byggskede till användning, renovering, rivning och avfallstransporter – måste räknas in. Vi behöver sluta tänka i silos, få bort kemikalier som hindrar återbruk, och se till att byggandet håller sig inom planetens gränser.
Bygg mindre nytt – ta vara på det gamla
I dag är det ofta mer lönsamt att riva och bygga nytt än att rusta upp ett gammalt hus – på grund av hur regelverk och skatter är utformade. Det finns många hinder för cirkulärt byggande: få krav på återbruk, skattefördelar för nybyggen och avdrag som uppmuntrar rivning. Offentliga projekt saknar klimatkrav och i upphandling går lägsta pris före miljön.
Cirkulärt byggande visar vägen
Nya byggprojekt borde inte få grönt ljus om de inte gynnar klimatet och använder mer återvunnet material. Cirkulära krav måste byggas in i varje del av regelverken så att minskat klimat- och resursuttag blir norm. Byggreglerna bör ställa krav på längre livslängd, anpassningsbar design och mål för återanvändning av material. Varje bygglov kan förenas med en plan för cirkularitet, och den som vill riva ett hus bör först tvingas visa varför det inte kan bevaras – ett bevara-eller-förklara-krav.
Danmark är i dag ett resurskrävande samhälle. Materialförbrukningen per person ligger på omkring 25 ton per år – nästan dubbelt så hög som EU-snittet. Sverige ligger på cirka 24 ton. Byggandet är en stor orsak bakom dessa ohållbara siffror. Ett mer cirkulärt byggande kan dämpa denna materialhunger.
Nederländerna visar att det går. Landet siktar på att halvera sin materialanvändning till 2030. Redan nu återanvänds 24,5 procent av allt material – att jämföra med futtiga 4 procent i Danmark och ungefär samma nivå i Sverige.
Källa: RGO - Danmark