Bygg- och fastighetsbranschen står för en femtedel av Sveriges utsläpp – men är branschen beredd att förändras?
Klimatomställningen kräver nya lösningar, och därför samlade Hyresgästföreningen några av de mest framstående aktörerna för en diskussion om hållbara förhandlingar och goda exempel. Diskussionen lockade deltagare från landets största bostadsbolag, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta – som tillsammans representerar över en miljon lägenheter.
– Tiderna förändras och mycket har hänt sedan bruksvärdessystemet infördes i Sverige. Systemet har tjänat hyresmarknaden väl och bidragit till stabil hyresutveckling och hög bostadsstandard jämfört med många andra länder. Men det har också lett till onödiga renoveringar som hyresgäster ibland varken behöver eller vill ha, bara för att höja hyran. Precis som allt annat måste bruksvärdessystemet utvecklas och anpassas till nutidens behov. För att möta framtidens utmaningar måste vi vara beredda att prova nya lösningar. Tillsammans med aktörerna inom bostadsbranschen kan vi hitta innovativa sätt att öka återbruk, minska utsläppen och förnya hur vi tillämpar bruksvärdessystemet, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Byggbranschen ansvarar för mer än en femtedel av Sveriges utsläpp (källa: Naturvårdsverket). För att nå klimatmålen måste utsläppen minska snabbt. Återbruk vid renovering kan ge betydande klimatfördelar, och flera fastighetsbolag har redan tagit stora steg för att minska sina utsläpp. En studie från Sweco visar också att hyresgäster generellt är positiva till renoveringar där byggmaterial återanvänds.
Uttalanden från deltagare i samtalet:
- Magnus Ulaner, expert på klimat och hållbarhet på Sveriges Allmännytta:
– Vi ser positivt på initiativet från Hyresgästföreningen. Bostadssektorn måste överge linjära materialflöden och istället ställa om till cirkulära och resurseffektiva modeller för att långsiktigt kunna underhålla våra bostäder. Detta gynnar både allmännyttiga bostadsbolag och hyresgäster. - Johanna Silebäck, hyresförhandlare på Bostads AB Poseidon:
– Kvaliteten i våra renoveringsprojekt är avgörande. Bra material ska inte ersättas med sämre alternativ. Vi strävar efter att upprätthålla ett likvärdigt bruksvärde för renoverade kök med återbrukade delar, som för helt nyrenoverade kök. - Christian Kylin, vd på Halmstads Fastigheter AB:
– Ibland är det bästa för miljön att inte göra något alls, utan istället vårda det vi redan har. Det är viktigt att ha en kontinuerlig dialog med hyresgästerna för att främja långsiktig hållbarhet. Ett exempel är att uppmuntra hyresgäster att ta hand om sina lägenheter, för att på så sätt undvika onödiga renoveringar i förtid. Tillsammans kan vi hitta mer hållbara lösningar.