Skellefteå kommun satsar på återbruk av jordmassor från byggprojekt

Foto: Gabriel Jimenez / Unsplash

För att öka återanvändningen av jordmassor vill Skellefteå kommun ta emot mer sulfidjord vid anläggningen Loftberget och förädla den till användbar anläggningsjord. Samhällsbyggnadsnämnden har nu gett klartecken till att påbörja en upphandling av en leverantör.

Vid större byggprojekt grävs ofta stora mängder jord upp. I vissa fall kan den återanvändas direkt, men om den innehåller naturligt förekommande tungmetaller krävs särskild behandling eller deponering.

Planen för Loftberget innefattar en ny deponi – både för återbrukbar och icke återbrukbar jord – samt en yta för att bearbeta sulfidjord (se faktaruta).

– Genom att förädla sulfidjorden till anläggningsjord kan vi använda den i kommunens byggprojekt, vilket gör dem mer hållbara och cirkulära, säger Sara Keisu-Lundh (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Nästa steg är att hålla samråd med berörda parter i området. Därefter ska länsstyrelsen ta del av synpunkterna innan de fattar beslut, vilket kan ta upp till ett år. Upphandlingen påbörjas redan nu för att undvika förseningar när länsstyrelsens beslut väl är på plats.

Fakta: Vad är sulfidjord?

Sulfidjord innehåller sulfidmineraler och har bildats i syrefria miljöer där järn och svavel reagerat. När jorden exponeras för luft kan den oxidera och bilda sur sulfatjord, vilket kan orsaka lågt pH och höga metallhalter i omgivande vatten. Sulfidjord är vanlig i kustnära områden, särskilt i Västerbotten och Norrbotten.