För att byggsektorn ska kunna bidra till att Sverige når sina klimatmål behövs strängare gränsvärden för byggnaders utsläpp. Maria Tjäder, hållbarhetsspecialist på Krook & Tjäder och initiativtagare till Reduction Roadmap Sverige, ser möjligheter till förbättring och konkret handling som kan föra sektorn framåt.
– Det är redan idag möjligt, både tekniskt och ekonomiskt, att bygga med betydligt lägre utsläpp än vad Boverkets nivåer föreslår, säger Maria Tjäder. Flera initiativ, som Uppsala Klimatprotokoll och LFM30 i Malmö, visar att det går. För att påskynda omställningen behövs dock nationella gränsvärden som ligger i linje med våra klimatmål, så att enskilda initiativ inte behöver ta den rollen.
Vetenskaplig grund och mål Reduction Roadmap bygger på aktuell klimatforskning från IPCC och beskriver nödvändiga utsläppsminskningar för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 eller 2 grader. Initiativet har anpassats till svenska förhållanden och integrerar de klimatdeklarationer och gränsvärden som införs i Sverige.
– Vi behöver granska om Boverkets gränsvärden är tillräckliga. Byggsektorn har redan idag möjlighet att minska sina utsläpp avsevärt och borde utnyttja den kapaciteten, säger Maria.
Exempel på lösningar Flera beställare och kommuner ställer högre krav på sina projekt. I bostadsområdet Rosendal i Uppsala har Krook & Tjäder exempelvis arbetat med bostäder som uppnår lägre utsläpp än de föreslagna gränsvärdena, vilket visar att klimatsmarta byggnationer är möjliga med befintlig teknik och affärsmodeller.
Det danska initiativet har fått stor spridning med över 630 organisationer som undertecknat, vilket har påverkat de danska nationella gränsvärdena. Den svenska versionen av Reduction Roadmap får också alltmer uppmärksamhet och växer i ambition att samla fler aktörer för en klimatneutral byggsektor.
– Vi ser fram emot fortsatt dialog med branschen och beslutsfattare för att hitta lösningar tillsammans. Nästa steg är att engagera fler aktörer, och vi kommer att presentera initiativet vid kommande evenemang i Malmö och Göteborg, säger Maria.
Ett samarbete Maria Tjäder, Love Berger-Vieweg från Wingårdhs, samt Anna Wöhler och Toivo Säwén från Chalmers har gemensamt utvecklat Reduction Roadmap Sverige för att snabba på omställningen mot en klimatneutral byggsektor.
– Det finns stor potential, och med gemensamt engagemang kan byggsektorn möta klimatutmaningen, avslutar Maria.