Kvävetillsats i betong kan minska farliga utsläpp och förbättra luftkvaliteten

Betong och stålarmering används traditionellt för att bygga exempelvis ett armerat betonggolv ytterst nära människornas livsmiljö. Genom att införa en ny metod med kväveberikad betong skulle byggindustrin kunna ta ett viktigt steg mot att minska sina utsläpp och samtidigt förbättra den globala luftkvaliteten. Foto: Wikipedia Common Lic. Kredit: Pollinator

Forskare vid University of Birmingham har upptäckt att genom att tillsätta kväve i betong kan byggindustrin minska utsläppen av skadliga kväveoxider (NOx), vilket skulle kunna leda till betydande miljö- och hälsoförbättringar.

En ny studie visar att denna teknik skulle kunna minska de globala nivåerna av kväveoxider som produceras av byggindustrin, särskilt i utvecklande städer och samhällen, och bidra till en mer hållbar utveckling. Forskarna uppskattar att kväveberikning av betong kan minska NOx-utsläppen med mellan 3,4 och 6,9 megaton (Mt), vilket motsvarar 6-13 procent av de industrirelaterade utsläppen under 2021.

Betydande reduktion av utsläpp fram till 2050

Om denna teknik implementeras i stor skala fram till 2050 skulle den kunna minska NOx-utsläppen med totalt 131-384 megaton. Detta skulle inte bara gynna miljön, utan även människors hälsa. Enligt forskarnas beräkningar skulle denna minskning kunna motsvara en förbättring på 75-260 år i potentiellt förlorad livslängd och livskvalitet, mätt i funktionsjusterade levnadsår (DALY).

NOx – en stor hälsorisk

Kväveoxider är mycket reaktiva och giftiga luftföroreningar som bidrar till försurning av regn, nedbrytning av ozonskiktet och utgör en betydande hälsorisk, särskilt kopplat till luftvägssjukdomar. Dessa föroreningar är en viktig orsak till dödsfall relaterade till luftföroreningar och utgör en stor utmaning för folkhälsan globalt.

Källa: Science Daily