Ett industrigolv är ett golv som är speciellt utformat för att tåla hårda belastningar och stora mängder trafik. Industrigolv är tjockare och mer hållbara än traditionella golv. Den vanligaste basen för industrigolv är betong. Med hjälp av olika typer av ytbeläggningar kan golven för industriellt bruk anpassas utifrån den specifika verksamhetens behov.
AV: ANNIKA WIHLBORG | FOTO: WEBER | PRIVAT
Utöver traditionella industrimiljöer används industrigolv även i parkeringshus, butiker, vårdfastigheter och andra utrymmen där golven utsätts för konsekvent och tuff belastning. Att välja rätt golv och därefter lägga det på ett korrekt sätt kräver professionell kompetens i form av golvläggare med erfarenhet från industriella miljöer.
När golvunderlaget har förberetts och rengjorts och eventuella golvrör eller andra tekniska installationer, exempelvis golvvärme, har installerats är det dags att lägga golvfogmassa som jämnar ut ojämnheter och skapar en slät och jämn yta. I nästa steg läggs golvbeläggningen, exempelvis betong eller laminat. Först därefter är det dags för eventuella ytbehandlingar. Det är viktigt att välja ett industrigolv med hög tryckhållfasthet samt att man behandlar golvytan omsorgsfullt, det förebygger bland annat att golvet binder damm.
Plastmassan dämpar stötar och isolerar ljud
Betongen behövs för stabiliteten i industrigolvet medan plastmassan dämpar stötar och slag mot golvet. Plastmassan kan även ha egenskaper som skyddar maskiner och personal i fabriken, exempelvis elavledande industrigolv. Plastmassan har ofta även en ljudisolerande effekt. Man kan även lacka betonggolv med särskilda betonglack.
–När man väljer industrigolv bör man förstås alltid utgå ifrån vilken typ av belastning golvet ska utsättas för. Det är helt avgörande för vilken typ av golv man bör välja. Det ställs exempelvis helt andra krav på ett golv som trafikeras av fordon med gummihjul jämfört med fordon med stålhjul, säger Nils Davant, som tidigare var utbildningsansvarig på CBI Betonginstitutet, som numera är en del av det statliga forskningsinstitutet RISE.
Rätt beläggning stärker golvet
Ett betonggolv utgör en bra grund för de flesta industrigolv. Den höga belastningsgraden gör dock att det sällan räcker med en traditionell betong. För industrigolv krävs i stället golv som förstärkts med mer nötningsbeständigt ballastmaterial som blandats in i betongmassan eller att man väljer en hårdbetong med högre slitagetålighet än en traditionell betongsort.
–Ytbehandlingar är förstås ett effektivt sätt att öka betonggolvets beständighet och förlänga dess livslängd. Beläggningen kan exempelvis bestå av en epoxybeläggning eller någon annan form av polymerbeläggning som gör att golvet kan belastas hårt under en längre period utan att spricka. Ytterligare en fördel med att använda någon form av beläggning eller ytbehandling är att det gör att man kan färgmarkera golvet på olika sätt, exempelvis genom att markera ytor där truckar får köra. Genom att lägga på en beläggning i två skikt med två olika färger kan man enkelt avgöra när det är dags att applicera ett nytt slitskikt. Då bör nämligen det ena färglagret ha hunnit nötas bort, säger Nils Davant.
Han rekommenderar industriföretag att anlita ett golvläggarföretag med specialistkompetens kring just gjutna betonggolv för industrin. Att gjuta ett industriellt betonggolv utan att det uppstår några som helst sprickor är nämligen ett av de svåraste hantverken som finns inom betongindustrin, det kräver yrkesskickliga och kompetenta hantverkare som vet vad de gör.
Ytskyddsakademin erbjuder rådgivning
–Betong krymper normalt en halv millimeter per meter golv, vilket sammantaget blir relativt mycket på stora industrigolv. Det är viktigt att ta hänsyn till betongens naturliga krympning, annars riskerar man okontrollerade sprickor i golvet som medför en snabbare förslitning. För att undvika sprickor i betonggolvet är det exempelsvis viktigt att stänga samtliga dörrar så det inte uppstår drag i samband med betongens fukthärdningsprocedur. Det är också viktigt att inte ytbehandla golvet med någon form av beläggning för tidigt. Normalt efter 28 dagar, även om det förstås finns undantag, säger Nils Davant.
Han rekommenderar industriföretag som ska investera i ett nytt golv att ta kontakt med oberoende aktörer som kan ge tips och råd, exempelvis den nystartade Ytskyddsakademin. Den består av seniorer som tidigare varit verksamma som konsulter i ytskyddsindustrin. De kan bidra med kostnadsfri rådgivning kring just valet av ytskikt på olika typer av betonggolv. En annan organisation som man kan kontakta för att få matnyttiga råd kring just inköp och underhåll av industrigolv är Rebet, ett nätverk för olika typer av betongreparationer.
–Ta dig tid att kontakta flera aktörer och verkligen undersöka vilket golv och vilka ytbehandlingar som blir bäst för just er. Ett ändamålsenligt och funktionellt industrigolv är en viktig förutsättning för en fungerande verksamhet. Se till att göra rätt val redan från början, det bidrar till att du långsiktigt får ut mesta möjliga av din investering, säger Nils Davant.