Karlstads kommun har sedan flera år tillbaka arbetat aktivt för en giftfri förskolemiljö. Det senaste året har barn- och ungdomsförvaltningen satsat ytterligare på olika insatser - och mycket har hänt på bara ett år.
Arbetet med giftfri förskola började som ett förvaltningsövergripande uppdrag, där barn- och ungdomsförvaltningen, teknik- och fastighetsförvaltningen samt kultur- och fritidsförvaltningen fick i uppdrag att ta fram en kemikalieplan för hur kommunen skulle gå till väga för att fasa ut miljöfarliga kemikalier i verksamheter som rör barn och unga.
Barn är den målgrupp som är mest utsatta och mottagliga för miljögifter – därför fokuserade kommunen i första hand på åtgärder som rörde förskolans verksamheter. 2014 började förskolorna att fasta ut fossila plastprodukter såsom leksaker, madrasser, engångsartiklar i köket och skoskydd.
– Skolan spelar en viktig roll i vår strävan att skapa ett mer hållbart samhälle. Dels kan skolan genomföra praktiska och konkreta åtgärder som snabbt får effekt, såsom vårt arbete med att minska skadliga kemikalier. Dels görs dessa åtgärder i barnens egen miljö, vilket bidrar till att öka deras medvetenhet om hållbarhet, säger Niklas Wikström, barn- och ungdomsnämndens ordförande.
Giftfri förskola idag
Mycket har hänt sedan starten. Verksamheterna har fått i uppdrag att minimera användningen av fossila engångs- och plastprodukter, förbättra sorteringen av olika plastmaterial och aktivt arbeta med att ersätta fossila material till biobaserade produkter.
2021 tog förvaltningen ytterligare krafttag med fokus på giftfria material, inköp, upphandling och utbildning. Alla pedagoger och rektorer får idag utbildning i kemikalier och giftfri förskola. Samtliga förskolor upprättar också årligen en egen handlingsplan för hur de ska arbeta med giftfri förskola det kommande året. Här kartlägger förskolan nuläge, vad de behöver bli bättre på, hur de ska uppnå det samt hur de på bästa sätt inkluderar barnen i arbetet.
– Sen krafttaget jobbar alla förskolor aktivt med detta. Det är kul att se att det finns ett så stort engagemang ute i verksamheterna. Vi har så många duktiga och driftiga pedagoger som vill lära sig mer om det här, säger Klara Perhamre, miljösamordnare, barn- och ungdomsförvaltningen.
En ny inköpsorganisation
En stor del i arbetet med giftfri förskola det senaste året har varit att vara en del av koncernens arbete med att inrätta en ny inköpsorganisation. Tidigare har alla fått beställa saker till sin egen avdelning vilket inte alltid varit helt hållbart. Med den nya beställarorganisationen är det endast en person på varje förskola som ansvarar för att ta in beställningar från alla avdelningar.
– Den inköpsansvariga har fått utbildning i avtal, miljö och kemikalier för att bli så pass säker i att kunna göra smarta inköp. Detta har varit en nyckel för att få in fler hållbara och kvalitetssäkrade inköp i verksamheterna, avslutar Perhamre.