Imponerande byggnation med tydlig fokus på hållbarhet

Mercator One. Foto: Joerg Hempel

Mercator One, som ligger i hjärtat av staden Duisburg, är den första byggnaden i Tyskland med en fasad tillverkad av återvunnet Hydro CIRCAL aluminium från tidigare uttjänta produkter. Kontoret och den kommersiella fastigheten är designad av Hamburgbaserade Hadi Teherani arkitekter och är inte bara imponerande när det gäller hållbarhet, utan är även arkitektoniskt enastående.

 

bild
Foto: Joerg Hempel

Belägen mitt i det centralt belägna Portsmouthplatz i Duisburg – mellan gågatan och centralstationen är denna byggnad, bokstavligen, ”banbrytande”. Med sin distinkta fläktliknande, bakåtlutande fasad och våningsnivåernas avbildning, fångar Mercator One blicken hos de förbipasserande och leder dem samtidigt in i staden. Den antracitgrå exteriören ger byggnaden en återhållsam karaktär trots sitt slående utseende, medan de generösa glasytorna genomsyrar med transparens och en känsla av lätthet.

 

bild
Foto: Joerg Hempel

Fasadens extraordinära silhuett, som ständigt avslöjar nya och överraskande perspektiv är upp till 100 meter lång, 17 meter bred och 26 meter hög – Detta är ett nytt landmärke i det kringliggande stadsområdet. Bottenvåningen är 9500kvm och ger gott om plats för kontor, kulinarisk användning eller detaljhandel. Byggnadens struktur möjliggör en flexibel planlösning och är mycket väl anpassningsbar för alla typer utav kontorskoncept.

 

bild
Foto: Joerg Hempel

 

Hållbarhet som ett centralt beslutskriterium.

Klienten, Torsten Toeller - VD för Fressnapf Holdings – la stor vikt vid miljömedveten konstruktion och ett långsiktigt hållbart koncept för Mercator One, som nu återspeglas i Hadi Teheranis design.

Huvudarkitekten Bernd Muley förklarar: ”Vårt fokus är alltid miljöaspekten. Cradle to cradle (C2C) principen är en integrerad del i vårt arbete. Exempelvis, när vi väljer material för en byggnad så övervägs - förutom de arkitektoniska aspekterna – vart materialet kommer ifrån, hur effektiv dess tillverkning är och vad som blir av materialet i slutet av dess livslängd”. Med detta i åtanke, vände sig klienten och arkitekten till WICONA när de skulle skapa den distinkta fasaden till Mercator One och använde Hydro CIRCAL 75R – en hållbar aluminiumlegering, unik på marknaden, tillverkad av minst 75%. Aluminiume som kommer från rivningsprojekt etc. Detta materialet har redan använts en gång och har återvänt till produktionscykeln. Som Bernd Muley uttrycker det: ”Återvunnet aluminium har samma egenskaper som nytt och är också extremt hållbart. Det krävs endast 5% av den energi som används för produktion av nytt (primär)aluminium”.

Smart fasaddesign

Det beprövade WICTEC 60 mullion/transform systemet visade sig vara den perfekta lösningen för fasaden, med tanke på dess arkitektoniska och konstruktionsmässiga krav. Det innebar att våningsnivåernas avbildning och den bakåtlutande fasaden skulle kunna genomföras med hjälp utav förskjutningen av profilerna – i sidled parallellt tillsammans med betong. De kraftiga deformationerna på upp till 50mm över hela byggnadens bredd absorberas proportionellt i profilerna. Fasadfronten är även i stor utsträckning utrustad med krocksäkra glasrutor och med en profilbredd på 60mm. Alla fönster konstrueras med WICLINE 75 evo system – och är utrustade med dolda vändbara fönster som inkluderar öppningsbegränsare. Som Peter Hemmert, WICONA:s projektkonsult förklarar: ”Den passiva huskompatibla konstruktionen med ett väldigt lågt konstruktionsdjup på bara 75mm är försedd med en ETC-isoleringszon utan skumfyllning och hjälper därför till att uppfylla kundens stränga hållbarhetskrav”.

Ett enastående projekt med en ikonisk karaktär.

Mercator One slutfördes 2020 och har sedan dess vunnit Bund Deutscher Architekten (Föreningen för tyska arkitekter) priset för North Rhine-Westphalia och Right Lower Rhine. Och enligt arkitekten Bernd Muley, kommer återvunnet aluminium fortsätta att spela en allt viktigare roll i fasaddesignen i framtiden. ”Mercator One är den första i sitt slag i Tyskland. Jag hoppas att projektet kommer ses som en förebild och att det kommer att inspirera andra arkitekter att använda hållbart aluminium”.