Målet att minska klimatavtrycket, tillsammans med lärdomar från användningen av hampafiberisolering och fasadmaterial som bidrar till mer boyta, har varit viktiga delar av projektet. Utöver att 40 nya bostäder har byggts i Hyllieäng har projektet också bidragit till att MKB har kommit närmare målet om klimatneutralt byggande.
– I det här huset har vi både minskat utsläppen och dragit lärdomar för framtida projekt, säger Hanna Sernbo, projektledare på MKB.
I början av november flyttade hyresgäster in i de 40 nybyggda lägenheterna i Badskon i Hyllieäng. Enligt projektets klimatberäkning är byggskedets klimatavtryck cirka 30 procent lägre än medelvärdet för Boverkets referensprojekt. För att uppnå detta har byggskedet fokuserat på att använda klimatförbättrad betong och fasadmaterial med lägre klimatpåverkan.
– Vi är nöjda med resultatet, särskilt med tanke på att projektet startade innan vi började sätta maxtak för utsläpp i våra projekt, vilket vi gör nu, säger Jenny Holmquist, miljöstrateg på MKB.
– Men för att nå målet om klimatneutralt byggande krävs fler åtgärder och vi fortsätter att testa nya material och metoder, säger Jenny Holmquist.
För första gången har MKB använt hampafiberisolering. Materialet har en betydligt lägre klimatpåverkan än traditionell isolering och lagrar också kol. Syftet har varit att utvärdera hur det fungerar som alternativt material.
– Även om utvärderingen fortfarande pågår ser vi att hampafiberisolering kan bli ett hållbart alternativ till konventionell isolering. Det känns bra att bidra till att fler klimatsmarta och lokalt producerade material får en större plats på marknaden, säger Hanna Sernbo.
Valet av fasadmaterial har också varit betydelsefullt. Skiffer som använts i projektet är tunnare än tegel, vilket ger mer boyta i byggnaden.
– Den tunnare fasaden har gett cirka 65 kvadratmeter mer boyta, vilket motsvarar ungefär en av de större tvåorna i byggnaden. Det är också effektivt att använda markytan för fler bostäder, säger Hanna Sernbo.
En av de största utmaningarna för MKB är att bygga med så låg klimatpåverkan som möjligt samtidigt som bostäderna ska vara prisvärda för många. Detta kräver nya arbetssätt och innovationer.
– Projektet i Hyllieäng har bidragit till att vi kommer ett steg närmare målet att bygga mer hållbart, säger Hanna Sernbo.