Byggvarubedömningen har besökt Brf Spanjoletten i Majorna, Göteborg, där 141 nyproducerade lägenheter står klara. Området är en del av Fixfabriken, ett kvarter som bär på en lång industriell historia och där historiska inslag bevarats för att spegla platsens bakgrund.
HSB Göteborg, som är ett av Byggvarubedömningens medlemsföretag, står bakom projektet tillsammans med arkitektkontoret Olsson Lyckefors. Fixfabriken består av fyra kvarter, varav två uppförts av HSB och två av Balder, med totalt över 500 nya bostäder i området.
Fixfabrikens historia går tillbaka till 1940-talet, då en fabrik för tillverkning av spanjoletter – låsanordningar för fönster – låg här. Verksamheten flyttades senare och marken såldes. HSB och Balder köpte marken 2012, och efter flera års arbete godkändes en detaljplan 2018, vilket gjorde att området kunde utvecklas.
Delar av den ursprungliga fabriken har bevarats, inklusive en restaurerad neonskylt från 1950-talet som nu använder energieffektiv LED-teknik. I den bevarade fabriksdelen finns sex lägenheter, en gemensamhetslokal och en övernattningslägenhet. En restaurang med utsikt över Älvsborgsbron planeras även i anslutning till byggnaden.
Fasaderna är byggda i olika tegelsorter, inspirerade av områdets äldre industriarkitektur. Tegel från den ursprungliga byggnaden har återanvänts för att ge en känsla av kontinuitet.
Brf Spanjoletten är preliminärt certifierad enligt Miljöbyggnad 3.1, Silver, med fokus på energieffektivitet, god inomhusmiljö och ansvarsfulla materialval. HSB arbetar i första hand med byggmaterial som är rekommenderade enligt Byggvarubedömningen och genomför stickprovskontroller för att säkerställa att hållbarhetskraven efterlevs.
– Byggvarubedömningen hjälper oss att kontrollera och dokumentera materialen i våra projekt, säger Malin Folkesson, hållbarhetssamordnare på HSB Göteborg.
Entreprenören NCC ansvarar för det dagliga arbetet på plats och har i samverkan med HSB genomfört systemhandlingsprojekteringen för både Brf Sannaparken och Brf Spanjoletten.