Svevias satsning på en starkare säkerhetskultur

Svevia vill förändra grunden i bolagets säkerhetskultur och gör en stor satsning på arbetsmiljö. Foto: Rickard Kilström

Svevia strävar efter att förändra sin säkerhetskultur och investerar stort i arbetsmiljön. I ett flerårigt projekt kommer företaget att fokusera på säkra beteenden för att minska antalet olyckor och skapa en starkare säkerhetskultur. Initiativet kallas "Säkra grunden" och genomförs i samarbete med Behaviour Design Group.

– Vi nöjer oss inte med att bara analysera orsakerna till olyckor. Vi utvecklar Svevias säkerhetskultur från grunden. Genom att stärka vårt systematiska arbete för att främja säkra beteenden bygger vi en ännu robustare säkerhetskultur, säger Joachim Hallengren, vd och koncernchef för Svevia. Forskning och konkret bevisning visar att säkra beteenden leder till färre olyckor.

Under de senaste tre åren har Svevia drabbats av tre dödsolyckor på arbetsplatsen, samtidigt som stressen bland de anställda ökar. Arbetet har redan påbörjats. I samarbete med Behaviour Design Group ska Svevias säkerhetskultur byggas upp från grunden. Pilotprojekt pågår på tre olika arbetsplatser, en i varje division inom Svevia. År 2025 planeras implementeringen av projektet på alla Svevias arbetsplatser.

– Det finns en stark beslutsamhet inom Svevia att verkligen göra skillnad, både inom företaget och inom branschen. Det är betydelsefullt att hela organisationen, från styrelse och koncernledning till alla medarbetare, arbetar mot samma mål. De tre pilotprojekten har redan visat sig vara mycket positiva, och alla är entusiastiska inför att skapa en långsiktig förändring, säger Erik Matton, grundare och vd på Behaviour Design Group.

– Vi är alla ansvariga för varandras arbetsmiljö. Säkerheten angår hela Svevia, vårt dotterbolag Arento och våra underentreprenörer. Med "Säkra grunden" vill vi bidra till att uppnå Svevias nollvision för arbetsolyckor, tillägger Joachim Hallengren.

Beteendebaserad säkerhet

Beteendebaserad säkerhet (BBS) är en strategi för att förbättra säkerhetskulturen på arbetsplatser genom att fokusera på att förändra medarbetarnas beteenden.

I korthet handlar det om att göra det attraktivt att välja beteenden som förstärker en god säkerhetskultur. Detta val belönas kontinuerligt, till exempel genom positiv feedback som bekräftar att det säkra beteendet är rätt val.

Svevias mål med projektet "Säkra grunden"

  • Minska antalet olyckor och incidenter.
  • Identifiera och främja säkra beteenden.
  • Öka medvetenheten om riskfyllda situationer.
  • Stärka säkra beteenden bland chefer.
  • Säkerställa att varje medarbetare känner att det alltid är rätt att välja säkra alternativ framför riskfyllda.
  • Implementera "Säkra grunden" inom hela Svevia-koncernen, inklusive underentreprenörer.