Infrastruktur och bostäder i fokus i Piteås nya stadsutvecklingsprojekt

Pressbild: Piteå kommun

Piteå kommun, tillsammans med Pireva, PiteEnergi och NCC, inleder ett nytt kapitel i stadsutvecklingen i Piteå. Genom ett omfattande samverkansprojekt görs gemensamma framsteg mot att utveckla Pitholmshöjden, ett nytt bostadsområde öster om staden.

Pitholmshöjden kommer att ligga nära både stadens kärna och naturen. Det nya området planerar för 200 bostäder, inklusive villor, radhus och flerfamiljshus, samt viktiga samhällsfunktioner som en skola, idrottshall och en förlängning av Svartuddsvägen. Projektet omfattar även byggnation av gator, gång- och cykelvägar, vatten- och avloppssystem, pumpstationer, dagvattenmagasin, samt installationer av el, bredband och fjärrvärme.

Nära samarbete

I juni bekräftades att NCC Sverige AB har vunnit upphandlingen för infrastrukturen i Pitholmshöjden, ett uppdrag som Piteå kommun, Pireva och PiteEnergi har initierat. Projektet kommer att genomföras som en samverkansentreprenad, vilket utgör det första stora samverkansprojektet som Piteå kommun har upphandlat.

Fokus ligger på ett nära samarbete mellan alla inblandade parter för att säkerställa bästa möjliga resultat. Det innebär att Piteå kommun, Pireva, PiteEnergi och NCC Sverige AB kommer att arbeta tillsammans för att samordna resurser, erfarenheter och kompetenser för att utveckla områdets infrastruktur.

– Detta projekt är ett betydelsefullt steg i Piteås utveckling och det första av sitt slag för kommunen. Genom att samarbeta kan vi optimera våra resurser. Samverkan är avgörande för att skapa ett framgångsrikt projekt och en attraktiv stadsdel som tillgodoser behoven hos både dagens och framtida invånare, säger Micael Kemi, gatuchef och representant för Piteå kommun.

– Denna typ av samverkansprojekt, eller partnering, är en ny erfarenhet för Pireva. Jag hoppas att denna samarbetsform ska ge oss fördelar i vår gemensamma strävan mot en hållbar stadsdel i Pitholmshöjden, och även inspirera oss att utveckla våra arbetsmetoder i framtida projekt, säger Fredrik Bellander, vattenchef och representant för Pireva.

Smarta lösningar

I Pitholmshöjden kommer innovativa och smarta lösningar att vara centrala för att skapa en stadsdel som främjar en hållbar livsstil för invånarna. Elnätet anpassas för att hantera ökad användning av solceller, elbilsladdning och energilagring. Genom att integrera teknik och design på ett intelligent sätt, strävar man efter att minska miljöpåverkan och öka livskvaliteten. Området kommer även att ha energieffektiv belysning, trygga gång- och cykelvägar, samt tillgång till kollektivtrafik för att underlätta hållbara val i vardagen.

– Genom att samarbeta kan vi säkerställa att vi bygger en långsiktigt hållbar infrastruktur som är anpassad för framtidens behov. Det är genom vårt samarbete som vi skapar en stadsdel som verkligen bidrar till ett hållbart samhälle, säger Johan Nilsson, chef för bredband och representant för PiteEnergi.

– Att arbeta tillsammans och utnyttja allas styrkor gör det möjligt för oss att skapa en stadsdel som är redo att möta framtidens utmaningar och möjligheter. Vi är övertygade om att vår gemensamma insats är nyckeln till framgång. Tillsammans bygger vi en hållbar stadsdel, säger Erik Sandström, projektchef och representant för NCC.