Stadsutveckling i Katrineholm - Östra skolan blir bostäder och radhus planeras

Martin Nilsson, KMA-samordnare på AB Byggprojekt i Dalarna, Christer Sundqvist, Marie Bergeås mark- och exploateringschef samt Johan Söderberg framför den pampiga fasaden av Östra skolan. De berättar för lokaltidningen (t.v.) om planerna för Östra skolan och Lasstorp. Fotograf/Källa: Katrineholms kommun/Geza SImon

Katrineholm står inför en spännande fas i sin stadsutveckling när den kulturhistoriskt viktiga Östra skolan från 1907 omvandlas till bostäder och blir en central del i en ny stadsdel. Kommunstyrelsen föreslår ett markanvisningsavtal med AB Byggprojekt i Dalarna, vilket möjliggör byggandet av radhus och omvandlingen av skolan till moderna bostadsrätter.

På platsen där Lasstorps förskola tidigare låg planeras 20 radhus, medan den sedan 2022 tomma Östra skolan kommer att omvandlas till ett bostadsområde. Den nya stadsdelen kommer att stärka Katrineholms stadskärna genom att kombinera områdets historiska charm med moderna bostadslösningar.

"Detta projekt är en viktig milstolpe för vår stadsutveckling. Vi är stolta över att kunna bevara en central del av Katrineholms historia samtidigt som vi skapar ett attraktivt och modernt bostadsområde. Östra skolan har en stor betydelse för området och får nu nytt liv som bostäder. Satsningen innebär också en viktig utveckling för den norra delen av staden, inklusive den nya Stensätterskolan och den planerade vattenparken vid Lasstorp," säger Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vid detaljplaneringen har kommunen noga tagit hänsyn till det kulturhistoriska värdet, särskilt vad gäller Östra skolan och dess omgivning. Den nya detaljplanen säkerställer att områdets unika karaktär bevaras, samtidigt som moderna bostäder kan byggas.

"Vi ser fram emot att utveckla området, som ligger på bekvämt gångavstånd från tågstationen och därmed gör Katrineholm ännu mer sammanlänkat med Stockholm," säger Christer Sundqvist (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Kommunen och entreprenören kommer att samarbeta för att planera området i linje med den nya detaljplanen, som nu håller på att tas fram. Kommunstyrelsen fattar beslut om markanvisningen den 25 september, och avtalet gäller i sex månader efter att detaljplanen vunnit laga kraft.