Konserthuset får ny fasad lagom till 100-årsjubiléet 2026

Konserthuset. Foto: Forsen

Lagom till 100-årsjubiléet 2026 kommer det ikoniska blå Konserthuset att få en ny fasad. Forsen kommer att ansvara för projektledning, projekteringsledning, byggledning och KA.

Med utgångspunkt från en tidigare framtagen förstudie kommer Forsen att leda renoveringsprojektet genom projektering, produktion och överlämning. Beställare är Stockholms Konserthusstiftelse och generalkonsult är Ahlqvist & Almqvist arkitekter AB.

Konserthuset vid Hötorget är ett av Sveriges största arkitektoniska mästerverk, designat av arkitekten Ivar Tengbom under en expansiv tid i Stockholms historia. Medan invändiga renoveringar har skett löpande, görs nu en exteriör renovering inför det kommande 100-årsjubiléet. På grund av den krävande tidsplanen kommer projektet att delas upp i två etapper. Först renoveras fasaderna mot Kungsgatan och Hötorget. Efter en paus inför jubileet 2026 återupptas arbetet i en andra etapp.

- Fasadrenoveringar i sig är inte bland de mest komplexa projekten, men när det gäller en av Stockholms mest välkända och kulturellt värdefulla byggnader, mitt i city, blir det en helt annan utmaning, säger Roger Lindqvist, Affärsenhetschef på Forsen.

Konserthuset är hem för Kungliga Filharmonikerna och här arrangeras årligen över 200 konserter, utställningar och andra evenemang. Varje år riktas även världens blickar hit i samband med Nobelprisutdelningen.

- Det känns mycket roligt att vi får bidra till Stockholms och hela Sveriges kulturliv med detta uppdrag, fortsätter Roger Lindqvist.

- Vi är glada över att nu ha den samlade kompetensen på plats för att påbörja projekteringen av fasadrenoveringen och ser fram emot ett ännu mer strålande och inbjudande hus till jubileet, säger Susanne Rydén, ny Konserthuschef och VD för Kungliga Filharmonikerna.

Ett av de viktigaste målen är att konsert- och musikverksamheten ska kunna pågå som vanligt under renoveringen med minsta möjliga störning. Konserthuset har alltid varit öppet och kommer att fortsätta vara det under hela renoveringsarbetet.