Campus Ultuna får nytt bibliotek och fler tentamenssalar i hållbart bygge

Foto: Ahrbom & Partner

Akademiska Hus investerar drygt 100 miljoner kronor i en om- och tillbyggnad på SLU:s campus i Ultuna. SLUnuvarande bibliotek ska omvandlas till en multifunktionell byggnad som rymmer både bibliotek, tentamenslokaler och studieplatser. Byggnaden blir en central mötesplats för studenter och forskare på campus.

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har nyligen genomfört en översyn av sin biblioteksverksamhet och beslutat att uppgradera biblioteket i Ultuna för att möta moderna behov. Genom ombyggnaden skapas ett modernt bibliotek med fler studieplatser och samarbetsytor, samtidigt som behovet av fler salar för digitala tentor tillgodoses.

– Bibliotekens roll har förändrats, och det här projektet är särskilt spännande eftersom vi återanvänder befintliga lokaler och integrerar idéer från verksamheten. Ombyggnationen gör det möjligt att skapa både attraktiva studiemiljöer och en inspirerande mötesplats, säger SLU:s rektor Maria Knutson Wedel.

Den befintliga byggnaden från 1970, som omfattar 6 500 kvadratmeter, kommer att moderniseras och kompletteras med en tillbyggnad på cirka 400 kvadratmeter. Detta inkluderar en överbyggd innergård som kommer att användas som bokhall och social yta för evenemang som bokreleaser och författarkvällar. Lokalerna öppnas upp och fler kontorsrum omvandlas till öppna studieytor.

– Genom att samla flera funktioner i samma byggnad skapar vi ett uppskattat nav på campus. Om- och tillbyggnaden är ett hållbart sätt att nyttja vårt befintliga fastighetsbestånd och bidrar till vårt mål att bli klimatneutrala, säger Anna Alsborger, fastighetsdirektör på Akademiska Hus.

Projektet inleds i april 2025 och beräknas vara klart i december 2026. Under projektets gång kommer även underhåll av fasader, tak, och belysning att genomföras.

b
Fotomontage: Ahrbom & Partner