Byggstart för nytt trygghetsboende i Alvesta – 40 lägenheter planeras

Från vänster: Från vänster: Jan-Erik Svensson, ledamot KHF Tingsbackens trygga hem, Per Ribacke, ordförande i föreningen, Magnus Laneborg, marknadsområdeschef Riksbyggen och Magnus Olsson, vd HIC Construction Foto: Riksbyggen

Förra veckan togs det första symboliska spadtaget för Tingsbackens Trygga Hem, ett nytt trygghetsboende i centrala Alvesta. Byggnaden, som ska rymma 40 lägenheter, förväntas stå färdig våren 2026.

Den 5 september samlades över 85 personer för att fira starten av byggprojektet. Bland de som deltog i ceremonin och tog de första spadtagen fanns Magnus Olsson, vd för HIC Construction, Magnus Laneborg, marknadsområdeschef på Riksbyggen, Per Ribacke, ordförande i KHF Tingsbackens Trygga Hem, och Jan-Erik Svensson, ledamot i samma förening.

Cirka 300 personer har visat intresse för att flytta in i trygghetsboendet, som drivs som en kooperativ hyresrätt och är ett samarbete mellan Alvesta kommun och Riksbyggen. De framtida hyresgästerna blir medlemmar i föreningen och får därigenom inflytande över boendets drift och förvaltning, tillsammans med Alvesta kommun och Riksbyggen.

Evenemanget lockade stort intresse, och under en solig dag med mild bris stannade många besökare kvar efter ceremonin för att ställa frågor, granska ritningar och umgås.

Byggnaden, som förväntas stå klar våren 2026, kommer att erbjuda 40 lägenheter samt gemensamma utrymmen för aktiviteter och sociala tillställningar. Det kommer även finnas en gästlägenhet och en lokal för en trygghetsvärd som ska stödja de boende och organisera aktiviteter. Utomhus planeras det för en uteplats och trädgård med odlingsmöjligheter.

– Vi är glada över att kunna erbjuda ett modernt boende för personer över 65, där trygghet och stöd från kommunen kombineras med ett aktivt socialt liv, säger Per Ribacke, kommunstyrelsens ordförande i Alvesta och tillfällig ordförande i den kooperativa hyresföreningen.

Magnus Laneborg, marknadsområdeschef på Riksbyggen, tillägger:

– Det är fantastiskt att bygget nu är igång. Samarbetet med Alvesta kommun har resulterat i en lösning som gynnar både de boende och kommunen.