Sälfjällets reningsverk byggs ut – Vamas största satsning hittills

Vamas ombud Anders Bergman och ByggDialogs ombud Bosse Rom höll tal under spadtaget. Foto: ByggDialog

Nyligen genomfördes det första spadtaget för om- och tillbyggnationen av Sälfjällets spillvattenreningsverk. Spadtaget markerade starten för utbyggnaden spillvattenreningsverk vilket är Vatten & Avfall i Malung-Sälen AB största investering någonsin.

Startskottet firades med ett symboliskt spadtag där Vatten & Avfall i Malung-Sälen och entreprenören ByggDialog deltog. Vamas styrelseordförande Hans Lind tog det första grävtaget med hjälp av en grävmaskin. Dagen avslutades med mingel, korvgrillning och en rundtur på den befintliga anläggningen.

Projektet är det kommunala VA-bolagets största investering hittills och syftar till att skapa en modern anläggning för att hantera framtida behov. Samverkan mellan parterna har lyfts fram som en central del i arbetet.

Enligt Anders Bergman, ombud på Vamas, inleddes samarbetet med entreprenören i november 2023. 

Ökad kapacitet och strängare krav

Reningsverket byggs ut för att kunna hantera en högre belastning och samtidigt klara de skärpta utsläppskraven. Projektet genomförs inom ramen för strategisk partnering, vilket innebär att bolaget och entreprenören samarbetar långsiktigt och planerar flera projekt tillsammans. Den nya anläggningen förväntas ge ett viktigt tillskott för att möta de ökade kraven på avloppsrening i området. 

Fakta om projektet

Sälfjällets SRV (spillvattenreningsverk) ska byggas ut från 36 000 pe (personekvivalenter) till 55 000 pe för att kunna möta behovet av en fortsatt exploatering av turistanläggningar och bostäder i Sälenfjällen samt klara de nya utsläppskraven enligt tillståndet.

Sälfjällets SRV förväntas stå klart under 2027.