Byggnads stämmer Atyx AB för brott mot kollektivavtal – kräver 16,5 miljoner

Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare.Foto: Byggnads

Byggnads har stämt det Sundsvallsbaserade bolaget Atyx AB på 16,5 miljoner kronor i Arbetsdomstolen. Anklagelsen är att bolaget inte har betalat ut traktamente, övertidsersättning eller helglön till sina anställda.

Emil Persson, avtalssekreterare på Byggnads, kommenterar:

– Det är helt oacceptabelt att företag som Atyx AB försöker vinna fördelar genom att bryta mot kollektivavtalet och utnyttja sina anställda. Stämningen är ett sätt att säkerställa att våra avtal respekteras och att våra medlemmar får rättvisa arbetsvillkor.

Atyx AB, som främst arbetar med mark- och anläggningsarbeten, har varit verksamt i Örnsköldsvik, Umeå, Skellefteå (Northvolt) och Kiruna. Bolaget har bland annat varit underentreprenör till NCC vid Västra länken i Umeå och Skanska i Örnsköldsvik.

Byggnads granskning har avslöjat att bolaget:

  • Inte betalat korrekt lön för övertidsarbete.
  • Inte betalat rätt ersättning för arbetstidsförkortning.
  • Inte betalat traktamente.
  • Inte betalat rätt helglön.
  • Låtit anställda arbeta över 50 timmar i månaden och mer än 200 timmar om året utöver ordinarie arbetstid utan överenskommelse med Byggnads.

Vidare har bolaget undanhållit över 2,6 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter till Skatteverket.

Emil Persson påpekar:

– Om vi tillåter företag som Atyx AB att vinna marknadsandelar, skadar vi hela samhället. Vi arbetar för att våra medlemmar ska få den ersättning och de villkor de är berättigade till, men det krävs också att myndigheter och beställare tar ett större ansvar för att motverka osund konkurrens i byggbranschen.