Bygglovsguiden - När krävs bygglov och bygganmälan?

Pressbild: Fastighetsägarnas Service

Att genomföra en renovering eller ombyggnad kan ofta öka en fastighets värde. Dock får fastighetsägaren inte utföra vilka åtgärder som helst utan att först ansöka om och få ett beviljat bygglov.

Bygglov är ett tillstånd som krävs när man planerar att bygga nytt, bygga till eller göra ändringar i en byggnad. För åtgärder som inte kräver bygglov kan istället en bygganmälan behövas. Bygglov och bygganmälan styrs av plan- och bygglagen (PBL), som också anger att varje kommun ska ha en byggnadsnämnd som hanterar dessa frågor.

– Det är inte alltid tydligt vilka åtgärder som kräver bygglov. Det beror bland annat på om fastigheten ligger inom detaljplanerat område och hur mycket byggnadens utseende eller områdets karaktär påverkas, säger Therése Andersson Kasinsky, fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service.

Kulturhistoriska värden Bygglov kan också krävas om byggnaden har ett kulturhistoriskt värde eller om ändringen innebär att byggnaden ska användas för ett annat ändamål.

Bygglov behövs till exempel vid byte av fönster, fasadbeklädnad, ändring av lokaler till bostäder, installation av balkonger, solceller, och vid skylt- eller ljusinstallationer på fasader.

Gränsen mellan underhåll och ändring – Vissa åtgärder kan hamna i en gråzon, till exempel skillnaden mellan underhåll och ändring. Det är inte alltid självklart var gränsen går, säger Therése Andersson Kasinsky.

Att byta ut ett plåttak som bibehåller dess funktion som tätskikt räknas vanligtvis som underhåll, vilket inte kräver bygglov, även om vissa fall kan vara anmälningspliktiga. Om man samtidigt ändrar takets färg, vilket påverkar byggnadens utseende, krävs däremot bygglov.

– Kontakta alltid byggnadsnämnden för att säkerställa om du behöver ansöka om bygglov eller bygganmälan för den åtgärd du planerar, och se till att börja processen i god tid, då den kan ta flera veckor, säger Therése Andersson Kasinsky.

Vem ansöker om bygglov? Vanligtvis är det fastighetsägaren som ansöker om bygglov för åtgärder på sin egen fastighet. En nyttjanderättshavare kan också ansöka om bygglov, till exempel för ändringar i en hyrd lokal. I bostadsrättsföreningar kan föreningen ansöka om bygglov för större renoveringar, medan en enskild bostadsrättshavare kan ansöka för åtgärder i sin egen lägenhet.

Om en bostadsrättshavare planerar större ombyggnationer som påverkar delar av lägenheten som föreningen ansvarar för, är det viktigt att ett ombyggnadsavtal upprättas.

Från ansökan till startbesked En bygglovsansökan måste vara skriftlig och innehålla ritningar och beskrivningar som behövs för bedömningen. Byggnadsnämnden ska fatta beslut inom tio veckor efter att ansökan lämnats in.

– Tänk på att en bygglovspliktig åtgärd inte får påbörjas förrän byggnadsnämnden har gett ett startbesked. Det räcker inte med ett beviljat bygglov, utan fyra veckor måste passera från att beslutet offentliggjorts i Post- och Inrikes Tidningar, säger Therése Andersson Kasinsky.

Giltighetstid för bygglov Ett bygglov gäller i två år för att påbörja arbetet och fem år för att slutföra det. Om dessa tidsfrister inte hålls, krävs en ny bygglovsansökan.