Skapa attraktiva och klimatsmarta städer - Utmaningar och möjligheter

Pressbild: Umeå kommun

Hur kan vi skapa attraktiva städer som uppfyller behoven i den gröna omställningen? Vilka processer behöver vi ifrågasätta, och hur kan nya samarbeten leda till smarta lösningar? Dessa frågor och fler kommer att diskuteras under Stadsbyggnadsdagen.

– I Norra Sverige pågår omfattande investeringar och utveckling, vilket är mycket positivt. Utmaningen för kommunerna är att snabbt skapa attraktiva, trygga och hållbara livsmiljöer för våra invånare. Den snabba samhällsomvandlingen kräver att kommunerna intensifierar samarbetet för att nå våra mål, säger Harriet Wistemar, chef för fysisk planering och kommunarkitekt vid Skellefteå kommun.

b
Harriet Wistemar Foto: Viktoria Wistemar

Umeå och Skellefteå har tillsammans organiserat Kunskapsdagen i Skellefteå de senaste fem åren. I år intensifieras samarbetet och omvandlas till Stadsbyggnadsdagen som i år hålls i Umeå. På plats finns politiker på både lokal och nationell nivå, kommunala tjänstepersoner, exploatörer, byggaktörer, regionala investerare, konsulter och fastighetsutvecklare.

Förutom kommunalråden från de respektive kommunerna kommer även Amanda Lind, språkrör för Miljöpartiet, och Helen Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbottens län, att delta.

Rune Brandt, stadsbyggnadsdirektör vid Umeå kommun, ser stora möjligheter i att stärka samarbetet mellan Skellefteå och Umeå samt andra kommuner i norra Sverige.

b
Rune Brandt Foto: Samuel Pettersson

– Vi bygger framtidens städer där kultur och socialt hållbar stadsplanering är centrala. För att säkerställa en klimatsmart tillväxt behöver vi samarbeta och dela erfarenheter för att stimulera en grön omställning av befintliga stadsområden, minska trafikbelastningen och bygga cirkulärt. Detta kan innebära att kommuner och byggaktörer tillsammans måste utmana rådande regelverk och byggstrukturer, säger Rune Brandt.

Journalister är varmt välkomna till Stadsbyggnadsdagen 2024, torsdagen den 5 september, kl. 8.30–16.00 i Umeå Folkets hus. Michael Jalmby, senior rådgivare vid Esam, kommer att leda dagen som moderator.