Nya Orrholmsskolan invigd - En modern skola för framtiden

Pressbild: Karlstads kommun

Sensommarsolen strålade som bäst när 320 förväntansfulla elever, skolpersonal, rektor, politiker och en mängd inbjudna gäster samlades för att inviga den nya Orrholmsskolan, efter två års byggarbete.

Den gamla Orrholmsskolan har rivits och ersatts av en modernare och större byggnad som nu kan erbjuda grundskoleplatser åt stadsdelarna Orrholmen och Viken. Den nya skolan, som sträcker sig över tre våningar och omfattar cirka 8125 kvadratmeter, kan nu rymma cirka 640 elever i årskurserna F-6, jämfört med tidigare 150 platser. En ny fullstor idrottshall har också byggts intill, som kommer att användas både under skoldagen och av föreningslivet på kvällar och helger. Skolan får dessutom ett nytt kök som kan tillaga 1000 portioner.

– Det är fantastiskt att vi äntligen fått inviga nya Orrholmsskolan! Det är också väldigt roligt att få dela denna dag med elever, lärare och personal som tillsammans kommer att göra skolan till en fantastisk plats för både lärande och arbete. Stort grattis till er alla, och jag hoppas verkligen att ni kommer trivas här, säger Linda Larsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

b
Pressbild: Karlstads kommun

 

Hållbarhet och återbruk Orrholmsskolan är en av flera nya skolor i kommunen som fokuserat på hållbarhet och återbruk. Mer än hälften av möblerna kommer från återbruk från Vallargärdets skola och Skogsbackeskolan, och det har även köpts in begagnade möbler.

Byggnaden är skapad med klimatsmarta material och certifierad enligt Miljöbyggnad, nivå Silver. Färgsättningen är varm och lekfull både in- och utvändigt för att skapa en trygg miljö för eleverna. Materialval som synligt trä, textilmattor och akustikpaneler har använts för att skapa lugna och tysta undervisningsmiljöer.

– Vi har verkligen fått en skola att vara stolta över. Det är ett stort lyft för Orrholmen och en fantastisk arbetsmiljö för elever och personal, med modern teknik som bidrar till en flexibel utbildning, säger David Johansson, rektor för Orrholmsskolan och Vallargärdets skola.

Eleverna har fått påverka Utemiljön har skapats i samråd med elever och pedagoger, som har fått uttrycka sina önskemål om skolgårdens utformning. Eleverna efterfrågade bland annat fotboll, basket, gungor och klätterutrustning, och projektgruppen har försökt att inkludera så många av dessa önskemål som möjligt.

Eleverna Thiron, Zoe, Isabelle och Martin från årskurs 4 på Orrholmsskolan är nöjda med resultatet:

– Det bästa med skolan är vår nya gunga, som vi kallar ormen – många kan gunga på den samtidigt. Vi gillar också att skolan är så stor och modern, vilket gör att vi kan göra många fler saker nu.

Invigningen inleddes med sång från elever i årskurs 4 på Orrholmsskolan och årskurs 3 på Vallargärdets skola, och avslutades med bandklippning där elever från båda skolorna deltog. Under den kommande byggtiden på Vallargärdets skola kommer deras 150 elever tillfälligt att flytta in på Orrholmsskolan.