Ny grundskola i Kirseberg - Byggstart planerad till höstterminen 2029

Foto: Malmö stad

Grundskolenämnden har föreslagit att kommunfullmäktige ska godkänna byggandet av en ny grundskola för årskurserna F-9 på fastigheten Mölledalsskolan 1 i Kirseberg. Den planerade skolan, som kommer att ha kapacitet för cirka 780 elever, beräknas vara klar till höstterminen 2029 med en investeringskostnad på över 287 miljoner kronor.

Kirseberg är ett område med ett ökande behov av skolplatser. Trots att behovet av skolplatser minskar i Malmö som helhet, förväntas antalet elever i Kirseberg att öka i takt med nybyggnation i området. Den nya skolan kommer att utgöra en viktig resurs för lokalsamhället och bidra till att lösa den aktuella bristen på högstadieplatser i nordöstra Malmö, inklusive Kirseberg, Rosengård och Husie. Med den nya skolan planeras även en gradvis avveckling av äldre och mindre funktionella paviljonger och skolenheter i området.

b
Bild: Malmö stad

Skolan kommer att placeras strategiskt mellan Flygfältsparken och Flygledaregatan och kommer att inkludera en modern gymnastiksal som stödjer både skolans verksamhet och det lokala föreningslivet. Med installation av solceller och ett batterilager blir byggnaden även ett hållbart tillskott till området.

Sara Wettergren (L), ordförande i grundskolenämnden, kommenterar: "Vi är glada över att Kirseberg äntligen får en högstadieskola! Detta är en länge efterlängtad skola som kommer att bli en central mötesplats för elever i området. Vi satsar på att skapa en modern och hållbar lärmiljö som förbereder våra elever för framtiden. Jag ser fram emot att se hur skolan kommer att främja deras utveckling och trivsel."

Mubarik Mohamed Abdirahman (S), vice ordförande i grundskolenämnden, tillägger: "Det är viktigt att alla barn i Malmö har tillgång till en bra skola nära hemmet. Det är på tiden att Kirseberg får en ny högstadieskola, och Mölledalsskolan kommer att bli en viktig och välkommen del av områdets framtida utveckling."

Malte Tängmark Roos (MP), ledamot i grundskolenämnden, uttrycker sin glädje: "Jag är mycket glad över att vi äntligen har beslutat om en ny skola för Kirseberg, något som många vårdnadshavare har efterfrågat länge. Denna skola är en viktig del av utvecklingen av nordöstra Malmö och kommer att bidra till att skapa goda levnads- och lärmiljöer i hela staden. Jag ser verkligen fram emot att eleverna får flytta in och växa i en modern och inkluderande skola."