Fredriksskansområdet färdigställs - Renovering och nybyggnation

Foto: jesse orrico / Unsplash

– Efter byggnationens slutförande kommer vi att färdigställa hela området och restaurera bland annat Fredriksskansporten, som har påverkats av arbetet och börjat luta, säger Peter Borgebäck, projektledare vid Kalmar kommun.

I våras blev de sista husen vid Fredriksskans färdiga. Området, som fått sitt namn från den militära skans som låg på platsen under 1600-talet, har nu påbörjat byggnationen av Fredriksskanstorget. Torget kommer att utrustas med gatstensbeläggning, träd, planteringar och bänkar, och Fredriksskansporten från 1930-talet renoveras.

– Vi kommer att demontera stenpelarna och göra en ny grundläggning, för att sedan återuppbygga stenpelarna. Portens tak kommer att få ett nytt utseende som liknar det ursprungliga, berättar Peter Borgebäck.

Under renoveringen av porten kommer tillgången till Fredriksskanstorget och Ronny Nilssons gata att vara begränsad.

Upphöjd korsning och ny asfalt I projektet ingår även korsningen mellan Fredriksskansgatan och Strandgatan, som kommer att utformas som en upphöjd korsning och planeras att påbörjas vecka 39. Under vecka 40 kommer Fredriksskansgatan att få sitt sista lager asfalt och delvis stängas av under denna period.

Alla arbeten förväntas vara färdiga i april 2025 och utförs av kommunens upphandlade entreprenörer.

Våren 2025 inleds den sista etappen, då Fredriksskansparken ska anläggas.