Byggstart för Tingsbackens trygga hem - 300 intresserade och ny kooperativ hyresrätt

Trygghetsboendet Tingsbacken. Foto: Alvesta kommun

Cirka 300 personer har visat intresse för att flytta in i det nya trygghetsboendet Tingsbackens Trygga Hem i centrala Alvesta. Den 5 september inleds byggprojektet med ett första spadtag, och alla som anmält sitt intresse har fått en personlig inbjudan till detta evenemang.

Per Ribacke, kommunstyrelsens ordförande i Alvesta och tillfällig ordförande för den kooperativa hyresföreningen Tingsbackens Trygga Hem, uttrycker sin stolthet över det kommande boendet: “Vi är glada att kunna erbjuda ett modernt boende för personer över 65 år, där ett aktivt socialt liv förenas med den trygghet och det stöd som kommunen tillhandahåller.”

b
Trygghetsboendet Tingsbacken. Foto: Alvesta kommun

Byggnaden, som förväntas stå klar i början av våren 2026, kommer att bestå av 40 lägenheter, en gemensam lokal för aktiviteter och fester, samt en övernattningslägenhet för gäster. Dessutom kommer en trygghetsvärd finnas på plats för att hjälpa de boende och arrangera aktiviteter. Utomhusområdena kommer att omfatta en uteplats och en trädgård med möjlighet till odling.

Trygghetsboendet byggs som en kooperativ hyresrätt, ett samarbete mellan Alvesta kommun och Riksbyggen. De som flyttar in kommer att bli medlemmar i föreningen och delta i styrelsearbetet tillsammans med representanter från Alvesta kommun och Riksbyggen, vilket ger dem inflytande över boendets drift och förvaltning.

Magnus Laneborg, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Sydost, ser fram emot projektet: “Det är fantastiskt att vi nu kan påbörja bygget. Vi på Riksbyggen är mycket nöjda med vårt samarbete med Alvesta kommun. Den kooperativa hyresrättsformen är en utmärkt lösning både för de boende och kommunen.”