Nytt EU-direktiv ska driva på energieffektivisering i byggsektorn

”Den täta konstruktionen är en lågt hängande frukt”, säger Kenneth Holm Andersen, utvecklingschef för lim- och fogprodukter på Dana Lim. Pressbild: Dana Lim

Europaparlamentet har nyligen godkänt ett nytt byggnadsdirektiv som enligt flera experter ska bana väg för en mer hållbar och energieffektiv byggsektor i Europa. En av de viktigaste åtgärderna för att uppfylla direktivets krav är att förbättra byggnaders täthet, eftersom upp till 25 procent av energiförbrukningen i bostäder kan gå förlorad genom otätheter, enligt Dana Lim.

Det nya byggnadsdirektivet (EPBD - Energy Performance of Buildings Directive) reviderades nyligen av EU, med målsättningen att minska energiförbrukningen i bostäder med 16 procent fram till 2030 och med 20–22 procent fram till 2035.

Dana Lim, Nordens största producent av lim, fog- och spackelmassor, ser täta konstruktioner som en enkel och effektiv lösning för att nå dessa mål.

– Som tillverkare har vi ett ansvar att aktivt bidra till genomförandet av EU

nya direktiv. Det är inte bara viktigt för miljön, utan också för våra kunder, som kommer att påverkas av direktivet i sin vardag, säger Dorthe Christensen, miljöchef på Dana Lim.

b
”Som tillverkare har vi ett ansvar att spela en aktiv roll i implementeringen av det nya direktivet från EU”, säger Dorthe Christensen, miljöchef på Dana Lim. Pressbild: Dana Lim

Stora energiförluster möjliga

Kenneth Holm Andersen, utvecklingschef för lim- och fogprodukter på Dana Lim, framhåller att väl utförd tätning av byggnader kan vara ett effektivt sätt att uppfylla EU-direktivets mål.

– Att uppnå täta konstruktioner genom bra fogning är ingen enkel uppgift, men det är ett effektivt sätt att bidra till direktivets mål och göra byggnader mer energieffektiva. Täta byggnader är avgörande för att minska energiförluster, vilket är vårt mål, förklarar Kenneth Holm Andersen.

– Om byggnaden har otätheter uppstår luftläckor där kall luft tränger in och varm luft sipprar ut. Vanliga problemområden är kring fönster, dörrar, takbjälkar, rörgenomföringar och mellanbjälklag.

Valet av fogmassa är viktigt

För att säkerställa täta byggnader är det avgörande att välja rätt fogmassa, säger Kenneth Holm Andersen. Rätt val kan förlänga hållbarheten och minska behovet av underhåll.

– Det är viktigt att fogmassan klarar byggnadens naturliga rörelser. En elastisk fogmassa är oftast bäst, eftersom den anpassar sig till rörelserna, vilket minskar behovet av att foga om, förklarar han.

Slutligen ger utvecklingschefen ett råd om hur man kan kontrollera fogarnas täthet:

– Det är viktigt att regelbundet kontrollera fogarna. Yttre fogar kan man trycka försiktigt på för att se om de sitter fast. Hål eller sprickor kan vara tecken på otäthet. För de inre fogarna, som ofta är dolda, kan termografering och täthetskontroller avslöja eventuella energiläckor, avslutar Kenneth Holm Andersen.