Sveafastigheter startar nytt bostadsprojekt i Skellefteå med 178 lägenheter

Första spadtaget. Foto: Sveafastigheter

Sveafastigheter förstärker sin position på den svenska bostadsmarknaden genom att påbörja byggandet av 178 nya lägenheter. Företaget, som är en av Sveriges största specialiserade aktörer inom bostadssektorn, förvaltar och utvecklar ett omfattande utbud av attraktiva hyresrätter i tillväxtregioner. Nu inleder Sveafastigheter ett nytt bostadsprojekt i Skellefteå, som kommer att utöka det befintliga beståndet.

Erik Hävermark, VD för Sveafastigheter, kommenterar: "Som en ledande aktör inom utvecklingen av hyresrätter ser vi fram emot att tillföra hållbara bostäder i Skellefteå med detta projekt. I en tid då byggandet av bostäder avtagit kraftigt, visar vår satsning inte bara på vår styrka utan också på potentialen i vår utvecklingsportfölj."

Projektet fokuserar på att möta det stora bostadsunderskottet i Skellefteå, där efterfrågan är hög på grund av den omfattande inflyttningen. Lorents Burman, Ordförande i Kommunstyrelsen, betonar: "Det här är det mest betydelsefulla bostadsprojektet i Skellefteå på länge. För oss är det avgörande att samarbeta med långsiktiga och stabila aktörer som Sveafastigheter för att säkerställa bostadsförsörjningen."

b
Bild: Sveafastigheter

De nya byggnaderna kommer att uppföras med trästommar för att minska klimatpåverkan och erbjuda en attraktiv och trygg boendemiljö med gemensamma utrymmen för de boende. När projektet är klart kommer Sveafastigheter att äga och förvalta 1 720 lägenheter i Skellefteå.

Projektet omfattar fyra byggnader med varierande höjd, från tre till tio våningar, och lägenheter med ett till fem rum och kök. På bostadsgården kommer det att finnas ett gemensamhetshus med kök och bastu samt lekutrustning för barn. Byggnaderna kommer att certifieras med Miljöbyggnad Silver och projektet genomförs i samarbete med Lindbäcks Bygg, som ansvarar för byggnation och finansiering.

David Sundström, VD på Lindbäcks Bygg, säger: "Genom vårt långvariga samarbete med både Skellefteå kommun och Sveafastigheter kan vi hitta lösningar på en utmanande marknad. Genom att kontrollera både projektering och byggfas kan vi minska byggtiden, hålla kostnaderna under kontroll och minska klimatpåverkan, vilket är avgörande för dagens byggstarter."

Första inflyttning beräknas till hösten 2025, och efter projektets färdigställande förväntas lägenheterna generera ett årligt hyresvärde på 23 miljoner kronor.