Nya elstationer i Växjö - Framtidssäkring mitt i stadskärnan

Sandgärdsgatan är en gata med kulturhistoriska värden och utformningen är viktig. På bild Arkitektbolagets Karin Hård af Segerstad och Växjö Energis Daniel Sjödén. Foto: Veab Växjö Energi

Samhällsviktiga infrastrukturer som vatten, el och värme är ofta dolda, antingen under marken eller inuti byggnader. Men när det gäller elnätets stationer kan en förändring vara på gång.

– Det är både spännande och utmanande att placera en nätstation mitt i stadskärnan, säger arkitekten Karin Hård af Segerstad.

– Vi strävar efter att hitta en lösning för att säkra elförsörjningen, tillägger Daniel Sjödén, projektledare på Växjö Energi.

I Växjö centrum sträcker sig Sandgärdsgatan, en populär gågata med många butiker och restauranger. På denna gata finns idag två av Växjö Energis nätstationer, båda inrymt i byggnader och osynliga för allmänheten.

När Växjö kommun nu satsar på att utveckla stadskärnan och förnya Sandgärdsgatan, ett flerårigt projekt, kommer de två nuvarande stationerna att tas ur bruk och ersättas med en ny, större station som ska placeras längs gatan.

– Exakt plats är ännu inte bestämd, men vi har några potentiella lägen. Att flytta stationen utomhus gör oss mindre sårbara och hjälper till att säkra elförsörjningen, säger Daniel Sjödén.

Spännande förändring I dagsläget är stationerna placerade i källare, vilket är en risk vid översvämningar. Dessutom är Växjö Energi beroende av tillgång till byggnader de inte äger, vilket kan leda till problem om något går fel med låssystemen.

Det är inte första gången en nätstation flyttas ut i stadsmiljö. Arkitektbolaget i Växjö har tidigare arbetat med liknande projekt, bland annat med två stationer vid Stortorget.

– Det är ett intressant projekt. El är en avgörande samhällsfunktion, precis som vatten, bredband och fjärrvärme, men vi är vana vid att det är dolt. Att ge en samhällsviktig funktion en synlig plats är både nödvändigt och givande, säger Karin Hård af Segerstad, vd på Arkitektbolaget.

Kulturhistoriska värden För Karin och hennes kollegor handlar det om att designa stationen så att den harmoniserar med den omgivande miljön och gärna erbjuder något för de som vistas på Sandgärdsgatan, till exempel en cykelpump eller en bänk för de som promenerar.

– Det är en gata med kulturhistoriska värden och vi ser fram emot att hitta ett lämpligt uttryck för stationen, säger Karin Hård af Segerstad.

– Det kommer att bli en förbättring när vi är klara. Vi hoppas också att vi kan installera markvärme för att underlätta vinterunderhållet, säger David Johansson, projektledare på Växjö kommun.

"Det kommer att bli ett lyft" Växjö kommun planerar att rusta upp Sandgärdsgatan för att skapa en mer attraktiv och livfull stadsmiljö. Förutom att förbättra området för Växjöborna syftar projektet också till att locka nya invånare och turister.

– Omgörningen inkluderar en ny ytbeläggning, men vi passar även på att modernisera stadens ledningsnät under gatan, inklusive värme, vatten, avlopp, bredband och el. Allt kommer att uppgraderas, säger David Johansson, projektledare på Växjö kommun.

Kommunen arbetar intensivt med att samordna alla delmoment för att minimera påverkan på fastighetsägarna i området. Planen är att arbeta kvarter för kvarter så att uteserveringar kan vara öppna under sommaren.

– Det kommer att bli en märkbar förbättring när allt är klart. Vi hoppas också att vi kan installera markvärme för att minska snö och is på gatan under vintern, säger David Johansson.

– Det är ett komplext projekt och det känns fantastiskt att kunna framtidssäkra elförsörjningen, bredbandet samt fjärrvärmen och fjärrkylan, säger Daniel Sjödén på Växjö Energi.