Första verifierade branschrekommendationen lanserad inför nya byggregler 2025

Foto: Sandy Millar / Unsplash

Boverkets nya byggregler för 2025 är utformade som funktionskrav utan detaljerade allmänna råd, vilket innebär att branschen själv får ta fram rekommendationer. Nu har Säker Vatten och RISE (Research Institutes of Sweden) presenterat den första granskade och verifierade branschrekommendationen – Dimensionering av tappvattenledningar.

Rekommendationen har utvecklats i samarbete med Installatörsföretagen, VVS-fabrikanternas råd, Sweden Green Building Council samt representanter från VVS-konsulter och universitet. Även relevanta myndigheter har deltagit i diskussionerna.

– Branschrekommendationer är ett sätt att säkerställa att funktionskraven i de nya byggreglerna uppfylls och beskriver ett professionellt utförande. För att verifiera detta har vi anlitat en tredje part, RISE, som utvecklat en metod för godkännande av branschrekommendationer, säger Sara Lehn, VD för Säker Vatten.

De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025, men byggbranschen har ont om tid att utveckla och få sina branschrekommendationer verifierade. Samtidigt som arbetet med den första branschrekommendationen – Dimensionering av tappvattenledningar – har RISE utarbetat en metod för verifiering och granskning av dessa rekommendationer.

– Vatten är ett prioriterat men också komplext område. Vi är stolta över att ha utvecklat en metod för verifiering av branschrekommendationer som nu kan appliceras på andra områden för att säkerställa att Boverkets nya byggregler efterlevs, säger Dag Sjöholm, Marknadschef för Certifiering hos Rise.

Den nyligen verifierade branschrekommendationen gäller dimensionering av tappvattenledningar och har initierats av Säker Vatten och VVS-fabrikanternas råd.

Inom kort lanseras en central hemsida – www.branschrekommendationer.se – där aktuella och verifierade branschrekommendationer kommer att publiceras. Målet med hemsidan är att erbjuda en lättillgänglig plats för alla rekommendationer.