Boverkets nya byggregler - Första branschrekommendationen verifierad

Dag Sjöholm, Marknadschef Certifiering på RISE, överlämnar verifieringen till Sara Lehn, VD för Säker Vatten. Foto: Säker Vatten

Boverkets nya byggregler, som träder i kraft den 1 juli 2025, ställer krav på att branschens parter ska överenskomma om funktionskrav istället för detaljerade allmänna råd. Nu har Säker Vatten och RISE lanserat den första verifierade branschrekommendationen som rör dimensionering av tappvattenledningar.

Vattenhantering är ett komplext område med stora krav på noggrannhet. Dag Sjöholm, marknadschef för certifiering hos RISE, betonar betydelsen av den nya verifieringsmetoden som utvecklats för att säkerställa att branschrekommendationer uppfyller Boverkets regler.

"Vi är nöjda med att ha skapat en verifieringsmetod som kan tillämpas även på andra områden för att uppfylla de nya byggreglerna," säger Sjöholm.

För att förbereda sig inför de nya reglerna måste byggbranschen snabbt utveckla och verifiera branschrekommendationer. RISE har parallellt med arbetet med den första rekommendationen även utvecklat en verifieringsmetod enligt standarden IEC/ISO 17029:2019.

– Vi har tagit fram rekommendationen tillsammans med representanter för byggherrar, konsulter, entreprenörer, produktleverantörer och försäkringsbolag för att säkerställa att installationen är fackmässigt utförd och fungerar över tid. För att verifiera det har vi tagit hjälp av RISE som tagit fram en metod för godkännande av branschrekommendationer, säger Sara Lehn, VD för branschorganisationen Säker Vatten.

Den verifierade branschrekommendationen fokuserar på dimensionering av tappvattenledningar, en viktig del i det kommande regelverket.

– Tidigare har bara tapp-tider angivits i regelverket, men i rekommendationen tas hänsyn till flera andra parametrar, till exempel vattenrörets temperatur, och hur det påverkar uppvärmningen av vattnet, säger Sara Lehn.

Snart lanseras en hemsidan där både pågående och verifierade branschrekommendationer publiceras. Syftet är att samla alla rekommendationer på ett lättillgängligt ställe.