Klimatsmart renovering - Familjebostäder förnyar lägenheter med återbruk

Familjebostäder renoverar med återbruk på Fridhemsplan Foto: Gustav Kaiser

Familjebostäder satsar på återbruk för att minska klimatpåverkan vid renoveringar och rustar nu upp nästan 60 lägenheter vid Fridhemsplan. Hyresgästerna har efterfrågat mer återbrukade material i sina hem, och den första lägenheten är nu klar.

b
Kök med återbrukade stommar, luckor, lådor och beslag i fastigheten Väktaren 37 vid Fridhemsplan.
Foto: Gustav Kaiser

I fastigheten Väktaren 37 vid Fridhemsplan, som byggdes på 1970-talet och har cirka 60 lägenheter samt flera lokaler, pågår renovering för att förbättra boendemiljön för lång tid framöver.

Familjebostäder har infört nya rutiner och perspektiv på hållbarhet i sina större renoveringsprojekt, med målet att halvera klimatutsläppen till 2030.

– Vi måste överge slit-och-släng-mentaliteten och bli bättre på att återanvända det som fortfarande fungerar. Vi ska också bevara tidstypiska detaljer och design som bidrar till ökad trivsel bland hyresgästerna, säger Clara Lindblom, bostadsborgarråd i Stockholm.

Renoveringen i Väktaren har pågått i ett år och inkluderar återbruksinventeringar och klimatberäkningar för att minska koldioxidutsläppen. Målet är att spara minst 10 procent jämfört med en traditionell ombyggnad med nya material, enligt Jörgen Holmqvist, ombyggnadschef på Familjebostäder.

När hyresgästerna återflyttade, valde hälften av dem hållbara återbruksalternativ. Den första återbrukslägenheten är nu klar, och fler är på väg. Familjebostäder har renoverat fönster, bevarat tidstypiska innerdörrar, originalhandtag och fönsterbänkar, och i den första återbrukslägenheten har befintliga köksstommar och beslag använts och målats om.

– Att arbeta systematiskt med återbruk kräver nya arbetsmetoder och utmaningar, som att bedöma materialens hållbarhet och tillgång på reservdelar. Vi lär oss under resans gång och gör det vi kan, säger Jörgen Holmqvist.

De första hyresgästerna flyttade in i de renoverade lägenheterna sommaren 2024, och alla lägenheter beräknas vara klara i slutet av sommaren 2025.

b
Återbrukade originalbeslag i ett kök i fastigheten Väktaren 37
Foto: Gustav Kaiser