Första spadtaget för ny förskola i Össjö

Jonas Börjesson, Robin Holmberg och Sten Christiansson klipper bandet för att starta grävarbetet till Össjö förskola. Foto: Caroline Benson

Nyligen markerades starten på bygget av en ny förskola i Össjö med ett första spadtag. Förskolan, som ska rymma 60 barn, förväntas stå klar under hösten 2025.

Den nya förskolan byggs på en tomt mellan Össjö kyrkväg och Össjö byaväg i östra delen av kommunen. Tomten tillhörde tidigare Össjö gård och nu får byn en ny förskola med fyra avdelningar. Ängelholmslokaler har fått uppdraget av Ängelholms kommun att uppföra byggnaden. Närvarande vid ceremonin var Robin Holmberg (M), ordförande i kommunstyrelsen, Sten Christiansson (M), styrelseordförande för Ängelholmslokaler, och Jonas Börjesson från markentreprenören Bjäre Entreprenad AB.

Den kommande förskolan är ritad av A-konsult och kommer att ha gröna träfasader och plåttak som harmoniserar med den omgivande miljön. Byggnaden kommer att ha ett återbrukstema där material från rivningsobjekt kommer att återanvändas, såsom fönsterbänkar, fönster, dörrpartier och handfat från Kungshaga vårdboende i Ängelholm. Om allt går enligt plan kommer förskolan att stå klar under hösten 2025.

Pernilla Nevsten, vd för Ängelholmslokaler, uttryckte sitt glädje över projektet: "Vi är glada att kunna bidra till utvecklingen av Össjö. Förskolan byggs på en vacker plats mellan slätt och skog, och det har varit viktigt för oss att anpassa byggnaden till platsen. Det känns också bra att återbruka material från våra andra fastigheter; det gynnar både miljön och våra resurser."

Sten Christiansson kommenterade: "Det är alltid trevligt när Ängelholmslokaler får uppdrag genom den demokratiska processen."

Röster från byborna

Vid spadtaget deltog också boende i Össjö. Milo Båth, 2,5 år, var en av de unga åskådarna som tillsammans med sina föräldrar, Kent Landén och Tove Båth, bevittnade starten på byggprojektet.

"Vi är så glada för att en förskola byggs i Össjö. Det kommer göra det enklare för oss med hämtning och lämning, och det blir roligt för Milo att följa sina kompisar från förskolan till skolan," berättade Tove Båth.

Gertrud Pantzar, tidigare dagmamma i Össjö som gick i pension 2019, är också entusiastisk: "Det är fantastiskt! Det finns många små barn i byn och förskolan är verkligen efterlängtad."

Stig Wardestam, 102 år gammal och boende i byn, samt Charlotte Hamilton Berch från Össjö gård, uttryckte sin glädje över det nya bygget.

"Det är historiskt! Össjö är en jättefin plats att växa upp på, och jag ser fram emot att följa bygget," sade Stig Wardestam.