Utkikstornet Kärven- En Kombination av enkelhet och avancerad teknik

White Arkitekter Foto: Felix Gerlach

Det senaste tillskottet till Whites framgångsrika träprojekt är utkikstornet Kärven, som utmärker sig med sin visuellt slående enkelhet och för tankarna till en bunt vridna strån. Denna effekt har möjliggjorts genom den avancerade tekniken som kombinerar arkitektur med konstruktion. Det spektakulära tornet i Getteröns naturreservat norr om Varberg och har redan fått internationell uppmärksamhet på den svenska västkusten. På uppdrag av Varbergs kommun har White skapat ett utkikstorn där konstruktionen blir det arkitektoniska uttrycket i sig.

Det tolv meter höga och sju meter breda tornet är byggt av 140 reglar som bildar en tredimensionell vävliknande struktur.

– Vi har arbetat med välbekanta trädimensioner. En träregel på 2”4 är något som många känner igen och nästan symboliserar träbyggnad. På avstånd skapar de ett mönster, medan de närmast blir handgripliga vid närmare betraktelse, säger Lukas Nordström, ansvarig arkitekt för projektets senare faser.

Kärven är en hybridkonstruktion som använder sina material på det mest naturliga sättet. Kombinationen av klassiska träreglar och utskurna metallringar har möjliggjort ett smidigt montage, genomfört av lokala entreprenörer utan behov av specialverktyg. Varje regel monterades på plats på cirka två minuter, och den totala montagetiden för träreglarna var knappt en vecka.

b
White Arkitekter Foto: Felix Gerlach

Med utgångspunkt i den konstruktiva principen för hyperboloid skissade Lukas Nordström och hans team fram den bärande strukturen, som blev det vinnande bidraget i Varbergs kommuns arkitekturtävling 2019.

Bakom Kärvens både ikoniska och välbekanta utseende finns en konstruktion som inte hade varit möjlig utan avancerad modellerings- och beräkningsteknik. Hyperboloidformen är grundläggande matematisk, men att förverkliga ett sådant ovanligt designförslag på relativt kort tid krävde snabb designutveckling. Teamet utforskade flera konstruktiva principer parallellt. Genom den parametriska designmjukvaran Grasshopper skapades de matematiska sambanden för designen och utvecklades till både digitala och fysiska modeller, vilket underlättade snabba beslut.

Kärven är ett exempel på en skicklig integrering av arkitektur och konstruktion, med en formstark och hållbar arkitektur som resultat. Det framgångsrika samarbetet och kunskapsutbytet med konstruktören Niklas Johansson från Rambøll har varit avgörande, enligt Lukas Nordström som varit ansvarig arkitekt under projektets senare faser, efter Ulla Antonsson och Mattias Lind som var involverade tidigt i processen.

– Kärvens koncept har krävt en djup förståelse mellan arkitekt och konstruktör för varandras discipliner. Det har lett till en gestaltning där gränsen mellan arkitektur och konstruktion är suddig. Genom att börja med en bärande konstruktionsprincip och utforma arkitekturen utifrån den, istället för att tvinga in konstruktionen i en redan bestämd arkitektonisk form, hade vi en logik från dag ett. Vi har aldrig behövt kompromissa för att få det att passa in i den arkitektoniska formen i efterhand, säger Lukas Nordström, ansvarig arkitekt för projektets senare faser.

b
White Arkitekter Foto: Felix Gerlach
b
White Arkitekter Foto: Felix Gerlach