Spaden sätts i mark för Returums storsatsning på återbruk

Returums andra etapp. På Plats var Treano Bygg AB och Renhållningen Kristianstad. Från vänster: Anders Servin, Ulf Börkell, Marcus Dalén, Johan Karlsvärd. Foto: Erika Tarestad, Renhållningen Kristianstad

Byggandet av den andra etappen av hållbarhetsparken Returum i Kristianstad, som ska fokusera på återbruk, är nu igång.

Sedan 2020 har Returum varit mer än bara en återvinningscentral – det är en plats för inspiration och lärande. Här erbjuds regelbundet studiebesök för skolklasser och andra grupper för att utbilda inom avfall, miljö och hållbarhet. Nu ska Returum växa ytterligare och förverkliga visionen om att bli en hållbarhetspark med återbruk som central del.

Johan Karlsvärd, VD för Renhållningen Kristianstad, ser den andra etappen av Returum som ett viktigt steg i arbetet med att göra avfall till en resurs:

- Den nya anläggningen kommer att göra det enklare för invånarna att lämna in användbara föremål för återbruk istället för att slänga dem. Vår ambition är att så mycket som möjligt av det avfall som lämnas in ska kunna återanvändas och få ett längre liv. Med den nya återbruksdelen skapar vi förutsättningar för just detta.

”Äkta cirkularitet och hållbarhet!”

- Detta är ett exempel på verklig cirkularitet och hållbarhet! Vi vill bygga för framtiden och fortsätta leda utvecklingen inom avfallshantering i Sverige. Inom den sociala hållbarheten planerar vi att öka samarbetet för att skapa fler arbetstillfällen för personer som står långt från arbetsmarknaden, något vi redan arbetar med på Returum idag, säger Johan Karlsvärd.

Inlämning, verkstad och återbruksbutik Treano Bygg AB vann upphandlingen och ska genomföra byggnationen av Kristianstads nya återbruksanläggning på Returum. Här kommer det att gå att lämna in allt från kläder och leksaker till byggmaterial och fönster – sådant som inte längre behövs men som kan få nytt liv hos någon annan. Välbevarade föremål kommer att säljas direkt i återbruksbutiken, medan andra saker får lite extra omtanke i verkstaden innan de säljs.

Målet är att till år 2035 kunna hantera 2 000 ton avfall per år för återbruk genom den nya anläggningen – en över tiofaldig ökning jämfört med dagens nivåer. Detta är en viktig del i att nå både nationella och EU-uppsatta mål inom området.

Första spadtaget för Returums andra etapp På plats vid det första spadtaget fanns representanter från både Treano Bygg AB och Renhållningen Kristianstad. Johan Karlsvärd, VD för Renhållningen Kristianstad, uttrycker sin glädje över projektet:

- Vi på Treano ser verkligen fram emot att börja bygga den andra etappen av Returum tillsammans med Renhållningen i Kristianstad. Projektet ligger helt rätt i tiden och harmonierar med våra hållbarhetsmål, inklusive klimatbalanserat byggande till 2030. Fokus i projektet kommer att ligga på klimat, cirkularitet och socialt ansvar, säger Marcus Dalén, arbetschef på Treano Bygg AB.

Ulf Börkell, styrelseordförande för Renhållningen Kristianstad, betonar också projektets betydelse för kommunen:

- Detta är ett viktigt steg för hela kommunen! Kristianstad har redan utsetts till Sveriges bästa kommun inom hållbar avfallshantering, och satsningen på återbruk visar vägen för framtiden.

Byggstart är planerad till september 2024, och invigningen väntas ske våren 2026.