MSB utvärdering - Förbättrad samverkan och handlingskraft i krisberedskap

Foto: Jonas Axelsson Trafikverket

MSB har nu presenterat sin rapport om utvärderingen av tre stora händelser: jordskredet i Stenungsund 2023, grundstötningen av färjan Marco Polo i Blekinge 2023, och den allvarliga trafiksituationen på Europaväg 22 i Skåne i januari 2024. Utvärderingen visar att det finns behov av att förbättra både handlingskraft och samverkan vid kriser.

Rapporten bedömer hur väl myndigheter och privata aktörer har samarbetat vid dessa komplexa kriser och ger centrala lärdomar för framtiden. Trots att händelserna är mycket olika, har den gemensamma hanteringen i flera avseenden fungerat väl.

Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för MSB, påpekar:

– Det är avgörande att förstå komplexiteten i stora samhällsstörningar. MSB

utvärdering visar att vissa problem återkommer vid varje kris. Vi måste stärka våra krav på handlingskraft och förmåga att samordna olika insatser.

Enligt MSB finns det tillräcklig lagstiftning och mandat för att hantera liknande kriser. Dock har den gemensamma krishanteringen ibland hindrats av bristande samsyn om roller och ansvar, otillräckliga lägesbilder och brist på samordning av insatser och resurser. I vissa fall har proaktivitet och handlingskraft också varit bristfällig.

MSB

rapport lyfter fram tre huvudområden för förbättring:

  1. Förstärkt proaktivitet: Regeringen bör överväga att justera principerna för krisberedskap för att stärka det proaktiva förhållningssättet. Det kan innebära att klargöra förväntningar på proaktivt agerande även i osäkra lägen, i enlighet med MSB

    tidigare förslag.

  2. Gemensamma arbetssätt: För att hantera kriser effektivt behövs väl inövade och planerade gemensamma arbetssätt. MSB föreslår att gemensamma förhållningssätt bör förankras på ledningsnivå och att stöd bör erbjudas för att skapa samlade lägesbilder och stärka kompetensen inom krisledning.

  3. Stärkt regional samverkan: Länsstyrelserna, som har ansvar för samordningen inom sina län, måste skapa förutsättningar för gemensamma lägesbilder och enhetlig inriktning vid kriser. Det är också viktigt att övriga aktörer är medvetna om länsstyrelsernas centrala roll.

– Vi måste bli bättre på att hantera den bredd av hot vi står inför, från klimatförändringar och cyberhot till säkerhetspolitiska utmaningar, säger Charlotte Petri Gornitzka.