Tre lokala aktörer bygger 108 lägenheter i Skellefteå

Foto: Lindbäcks

Inflyttningstakten i Skellefteå är rekordhög, men takten på nybyggnationer har inte hållit jämna steg. För att möta detta behov har tre lokala aktörer – Norrlandsfonden, Lindbäcks och Nornan Invest – gått samman i ett gemensamt projekt för att bygga ett nytt bostadskvarter med 108 lägenheter i kommunen.

"Detta projekt har potential att bli en bra affär och samtidigt ge oss möjlighet att ta ett gemensamt samhällsansvar. För att fortsätta driva den viktiga gröna omställningen behövs mycket större investeringar och fler byggaktörer här," säger Anders Westermark, Investeringsansvarig på Nornan Invest AB.

Norrlandsfonden, en stiftelse som stödjer företag i norra Sverige, Lindbäcks, som är specialiserade på industriellt byggande av flerbostadshus i trä, och Nornan Invest, en långsiktig investerare med fastigheter i Skellefteå, samarbetar nu i detta projekt.

David Sundström, vd för Lindbäcks Bygg AB, kommenterar: "Tillsammans möjliggör vi detta projekt och kan starta det omgående. Vi planerar att påbörja inflyttning under hösten 2026 och slutföra projektet under 2027. Det är mycket positivt för lokalsamhället att Norrlandsfonden valt Anderstorg som ett av sina pilotprojekt. Utan deras medfinansiering hade detta inte varit möjligt."

Byggprojektet, som kommer att stå klart 2027, kommer att vara beläget i den nya och levande stadsdelen Anderstorg, inom gångavstånd från Skellefteå centrum. Lägenheterna kommer att variera mellan ettor och fyror, med storlekar från 24 till 89 kvadratmeter. Husen byggs med Lindbäcks trästomme från norrländska skogar, vilket kraftigt minskar koldioxidutsläpp jämfört med traditionell betongkonstruktion.

Niklas Jonsson, vd för Norrlandsfonden, avslutar med att säga: "Det känns helt rätt att Lindbäcks och Nornan Invest är medpartners och att vårt första pilotprojekt blir i Skellefteå, som har ett stort behov av nya bostäder. Detta projekt kommer dock inte att räcka för att lösa bostadsbristen – fler satsningar och större investeringar kommer att behövas framöver i regionen."