Karlstad tar steg mot cirkulär ekonomi med nya byggåterbruksbutiken

Foto: Karlstads Kommun

Sola byggåterbruk har nu öppnat sina nya lokaler på Örsholmen. Kommunens satsning på att utveckla byggåterbruket är ett steg mot att främja en mer cirkulär ekonomi.

Vid invigningen på Östanvindsgatan 14, som ägde rum på onsdagseftermiddagen, samlades många för att fira. I de nya, rymliga lokalerna återfinns allt från välbevarade dörrar och fönster till handfat, vitvaror och återvunnet virke, redo att återanvändas. Att välja återbrukat byggmaterial och tänka cirkulärt har blivit allt mer populärt, och intresset för byggåterbruk är stort i Karlstad.

– Vi är glada över att kunna erbjuda Karlstadsbor och företag ett cirkulärt alternativ. Här finns många bra material som gör att man inte alltid behöver köpa nytt, säger Marie Högkvist (C), ledamot i teknik- och fastighetsnämnden.

Med de nya lokalerna får besökarna ett större utbud, bättre öppettider och ökad tillgänglighet. Den nya butiken är 770 kvadratmeter stor, jämfört med de tidigare 300 kvadratmetrarna, och har en takhöjd på nio meter. Dessutom finns kontorsutrymmen för cirka 15 medarbetare. Butiken har öppet måndagar, onsdagar och fredagar 10.00–16.00, samt tisdagar och torsdagar 10.00–18.00.

Byggåterbruksbutiken, som har varit i kommunens regi sedan 2020, baseras på tre hållbarhetsperspektiv: miljömässig, social och ekonomisk. Från starten har verksamheten erbjudit arbetsträning för personer som vill närma sig den reguljära arbetsmarknaden. Sedan årsskiftet har ansvaret för verksamheten övergått till teknik- och fastighetsförvaltningen, men samarbetet för social hållbarhet fortsätter.

– Vi är glada över att Sola byggåterbruk fortsätter att kombinera miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Att kunna erbjuda sysselsättning för personer som får möjlighet att arbetsträna och närma sig reguljär arbetsmarknad är en stor tillgång för oss, både verksamhets- och individmässigt, säger Anna Dahlén Gauffin (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

I samband med invigningen lanserades också kommunens nya interna möbelåterbruk, som är en del av samma lokaler och drivs i samklang med byggåterbruket. Det nya möbellagret för kommunens verksamheter syftar till att minska behovet av att köpa nya möbler och bidra till både miljömässig och ekonomisk hållbarhet.

– Vi har länge arbetat med att återanvända möbler från kommunens verksamheter, så tanken är inte ny. Det nya möbellagret ger oss nya möjligheter att minska inköpen av nya möbler och öka återbruket ytterligare, säger Nathalie Björfeldt (S), vice ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.