Byggnads motsätter sig måleriföretagens övertagande av Målerifakta

Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads Foto: Byggnads

Efter att Målareförbundet fusionerades med Byggnads försöker Måleriföretagen ta kontroll över det gemensamt ägda bolaget Målerifakta. Måleriföretagen hävdar nu äganderätt till Byggnads aktier (som tidigare tillhörde Målareförbundet) i Målerifakta och har utan tillstånd försökt byta ut Målerifaktas styrelse. Byggnads motsätter sig att Måleriföretagen har rätt att överta aktierna och tillsätta en ny styrelse, då syftet alltid har varit att fack och arbetsgivare ska dela ägarskapet och ledningen av Målerifakta.

Lars Hildingsson, tillförordnad förbundsordförande för Byggnads, kommenterar:

- Att försöka ta över ett gemensamt bolag på det här sättet är helt oacceptabelt! Som parter på arbetsmarknaden har vi ett stort ansvar att samarbeta för att branschen ska utvecklas positivt, istället för att skapa hinder för varandra. Måleriföretagens agerande undergräver förtroendet och kan påverka vårt samarbete även i andra frågor, säger Lars Hildingsson.

- Syftet med Målerifakta är att det ska ägas och styras gemensamt av kollektivavtalsparterna. Detta bekräftas av både fackliga och arbetsgivarrepresentanter som var med vid företagets grundande. Våra advokater utvärderar nu vilka rättsliga åtgärder som är möjliga, men vår förhoppning är att Måleriföretagen kommer till sans så att vi tillsammans kan säkerställa att den viktiga verksamheten i Målerifakta kan fortsätta, fortsätter Lars Hildingsson.

Det som har hänt är följande:

Den 21 maj 2024 fusionerades Målarförbundet med Byggnads, vilket innebar att all verksamhet, personal och tillgångar från Målarförbundet överfördes till Byggnads.

Den 19 juni 2024 höll Måleriföretagen en årsstämma i Målerifakta AB utan föregående kallelse och utan att informera Byggnads eller styrelsen i Målerifakta. Under denna sammankomst utsåg Måleriföretagen en ny styrelse för Målerifakta och gjorde samtidigt anspråk på Byggnads aktier i bolaget, med hänvisning till en klausul i Målerifaktas bolagsordning. Detta har nu lett till en rättslig tvist.

Byggnads ifrågasätter Måleriföretagens rätt till aktierna i Målerifakta och menar att de beslut som fattades vid sammankomsten den 19 juni 2024 är ogiltiga, inklusive beslutet att utse en ny styrelse för Målerifakta.