Arkitekturtriennalen 2024

Arkitekturtriennalen

Färgfabriken startar Arkitekturtriennalen, en ny plattform som återkommande utforskar och belyser arkitekturens metoder, konstnärliga uttryck och samhällsrelevans.

Arkitekturtriennalen 2024 invigs med utställningen Arkitekturer – åtta samtida undersökningar, som fokuserar på arkitektur som konstnärlig disciplin genom storskaliga modeller. Den lyfter fram aktuella och allmänmänskliga teman och visas i stora salen under hela perioden. Samtidigt öppnar Städskrubben i Färgfabrikens projektrum, en installation av arkitekt- och konstnärsgruppen MYCKET, som bjuder in till vila, återhämtning och gemenskap.

Färgfabrikens Arkitekturtriennal 2024 är en startpunkt för kollektivt tänkande om den byggda och gestaltade miljön. Temat för denna första triennal är spänningsfältet mellan arkitekturen som ett eget konstnärligt väsen och dess avgörande roll för samhällets nödvändiga skiften. Den har vuxit fram genom dialoger och samarbeten med arkitekter, konstnärer och aktörer som KTH, IQ Samhällsbyggnad, OPI Lab, ACAN Sverige med flera.

"Arkitekturen har en nyckelroll i utvecklingen av ett hållbart samhälle," säger Anna-Karin Wulgué, chef för Färgfabriken. "Med Arkitekturtriennalen vill vi skapa ett forum för reflektion och förändring, där vi kan utforska arkitekturens potential och finna verktyg att påverka framtiden. Triennalen återkommer vart tredje år med nya perspektiv och insikter, anpassade till aktuella utmaningar och frågor."

Arkitekturtriennalen tar sin form i utställningar, open studios och ett rikt program som inkluderar fördjupningar inom hållbart byggande, arkitekturpedagogik, medskapande stadsutveckling och mycket mer. Välkommen att upptäcka och delta i höstens arkitekturtriennal på Färgfabriken.

Arkitekturtriennalen 2024 pågår mellan 31 augusti och 24 november.

Programmet för Arkitekturtriennalen uppdateras kontinuerligt här.