NCC och Rendra tillsammans för hållbar digitalisering

Lead VDC Specialist Magnus Nilsson och Operations Development Manager Magnus Osbeck på NCC Foto: NCC
Lead VDC Specialist Magnus Nilsson och Operations Development Manager Magnus Osbeck på NCC Foto: NCC

Det här avtalet kommer att accelerera den praktiska digitaliseringen och förstärka datasäkerhetsfokuset inom hela den nordiska byggsektorn. Det menar Kristian Samuelsen från Rendra, som ansvarar för StreamBIM på den svenska marknaden. Enligt det nyligen undertecknade avtalet har båda företagen allokerat resurser för att implementera StreamBIM i ett flertal nordiska projekt, både inom bygg och infrastruktur, med start i Sverige och Norge.

Samuelsen förklarar: "Detta är ett långsiktigt och ömsesidigt bindande avtal som möjliggör ett nära samarbete mellan parterna, där vi kan lära av varandra. Vi tror att detta kommer att gynna hela den skandinaviska byggbranschen. När en stor aktör som NCC engagerar sig, kommer den kunskap och teknik som utvecklas att sprida sig brett."

NCC, entreprenör med en omsättning på nästan 5,2 miljarder USD och 12 200 anställda, täcker en bred verksamhetsprofil som inkluderar skolor, sjukhus, idrottsanläggningar, köpcentrum och bostadsprojekt. De har även lagt stor vikt vid renovering av befintliga byggnader, särskilt från 1960- och 70-talen, och siktar på att vara en ledande aktör inom detta område.

b
Kristian Samuelsen, Head of StreamBIM, Sverige

På NCC infrastruktursida kommer många stora projekt att använda StreamBIM. Samuelsen påpekar: "NCC är redan en av de främsta när det gäller hållbarhet, digitalisering, datasäkerhet och samarbete. Nu vill de använda sin expertis för att digitalisera byggarbetsplatser och höja den digitala nivån för både anställda och underentreprenörer."

StreamBIM har visat sig framgångsrik i stora projekt och i sådana som kräver särskilda säkerhetsåtgärder. Ett tidigare avtal med Japanska Takenaka Corporation för leverans av StreamBIM till testprojekt har visat på mjukvarans skalbarhet. Med en årlig produktionsvolym som överträffade Rendra AS tidigare rekord, har vi sett att mjukvaran klarar av stora volymer och olika användningsområden.

Det integreras med NCC befintliga mjukvarulösningar för att skapa ett sammanhängande informationsflöde, vilket effektiviserar och optimerar arbetet genom digitala verktyg. Samuelsen betonar: "Vi vill också extrahera och analysera stora mängder data för att hitta synergier och nya insikter över olika projekt."

Trots att det fortfarande finns vissa funktionella luckor i StreamBIM, har Rendras utvecklare arbetat för att möta NCC krav och implementerat nödvändiga lösningar. Detta har stärkt NCCtillit till mjukvaran och Rendras vilja att stödja deras vision. "Detta leder till skräddarsydda funktioner och innovationer som kommer att vara tillgängliga för alla våra kunder och bidra till att höja hela branschens digitala nivå", säger Samuelsen.

I avtalet ges NCC full kontroll över projekten i StreamBIM, med tillgång till alla funktioner. Initialt kommer StreamBIM att användas för nya projekt, med potential att omfatta ett par hundra projekt på kort sikt, inklusive sådana med speciella säkerhetskrav. Samuelsen förklarar: "Vi börjar med att identifiera centrala punkter och låter sedan expansionen ske naturligt, baserat på erfarenheter och nytta."

StreamBIM kommer att drivas på Rendras servrar och molnlösning. För närvarande fokuserar de på att utbilda 'superanvändare' och ledande VDC-specialister på NCC, som nu är redo att sprida kunskapen internt. "Vi ser fram emot att komma igång på allvar", avslutar Samuelsen.