Atrium Ljungberg och Consolis Strängbetong inleder hållbarhetssamarbete för klimatneutrala byggnader

Foto: Wesley Tingey / Unsplash

Atrium Ljungberg och Consolis Strängbetong har inlett ett långsiktigt partnerskap för att utveckla hållbara byggprodukter och förbättra byggmetoder. Målet med detta samarbete är att hitta nya, innovativa lösningar som kan bidra till klimatneutralt byggande på lång sikt och redan nu minska koldioxidutsläpp med 30–40%.

Betong, som är det mest använda byggmaterialet globalt, innehåller cement som under tillverkningsprocessen frigör stora mängder koldioxid. Genom att använda prefabricerade betongelement som har förbättrats för att minska klimatpåverkan—där en del av cementen ersätts med alternativa bindemedel—och samtidigt optimera byggmetoderna, kan utsläppen och klimatpåverkan reduceras avsevärt.

Angela Berg, Affärsutvecklingschef Projekt på Atrium Ljungberg, kommenterar: "Atrium Ljungberg har mycket ambitiösa hållbarhetsmål, inklusive att bli klimatneutrala till 2030. Genom att integrera tillverkarens expertis tidigt i processen kan vi optimera materialanvändningen och stommens funktion, vilket bidrar till att minska vårt klimatavtryck. Vi vände oss till Consolis Strängbetong, en ledande stomleverantör, för deras målmedvetna och konkreta arbete med klimatfrågor."

Samarbetet mellan företagen omfattar ett intensivt partnerskap för att uppnå klimatneutralitet. Planen inkluderar flera gemensamma projekt över ett antal år, där Consolis Strängbetong redan har påbörjat leveranser av prefabricerade betongstommar till projekten Hus 43 Gamla & Nya Magasinet samt Hus 6 Stationen i Slakthusområdet i Stockholm.

Stefan Ohlsson, VD på Consolis Strängbetong, säger: "Vi är mycket glada över att samarbeta med Atrium Ljungberg. Genom att använda våra prefabricerade klimatförbättrade betongelement och stommar med lägre cementinnehåll kan vi direkt minska utsläppen i byggprojekten. Vårt gemensamma mål är att göra våra projekt klimatneutrala på sikt."

Företagens strategi för att nå sina klimatmål bygger på ett gemensamt klimatinitiativ och optimering av stomkonstruktioner i varje byggprojekt för att minska klimatpåverkan. Genom resurseffektiva konstruktioner, förbättrade betongrecept, minskad klimatpåverkan från armering och minimering av koldioxidutsläpp från transporter, förväntas en total minskning av koldioxidpåverkan med 30–40%.