Klövern AB föreslås som vinnare av klimatprofilerad markanvisningstävling

Foto: Glenov Brankovic / Unsplash

Klövern AB har utsetts till vinnare av markanvisningstävlingen för en del av stadsbyggnadsprojektet Henriksdalsbacken, där klimatprofilen har varit en avgörande faktor. Juryns förslag på vinnare kommer att tas upp för beslut i kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott i Nacka den 20 augusti 2024.

Henriksdalsbacken kommer att utvecklas till en varierad stadsmiljö med bostäder, service och en förskola. Projektet omfattar cirka 400 lägenheter, varav markanvisningstävlingen täcker omkring 100 bostäder. Bottenvåningarna kommer att rymma verksamheter som bidrar till ett tryggt och levande gaturum, och en gemensam mobilitetsanläggning för området planeras.

– Klimataspekten har varit central i denna markanvisningstävling för att uppnå hållbara lösningar inom byggbranschen, vilket också är avgörande för vår framtid. Vi valde Klöverns förslag eftersom det är både innovativt och ambitiöst. Tack vare välgenomtänkta och effektiva klimatanpassningar är projektets klimatpåverkan endast en fjärdedel av Boverkets föreslagna gränsvärden, vilket är mycket glädjande och överträffade våra förväntningar, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande.

Klimatsmarta lösningar i fokus Vid utvärderingen låg fokus på anbudsgivarnas mål, kapacitet och erfarenhet av att arbeta med klimatsmarta lösningar, både generellt och specifikt för Henriksdalsbacken. Anbudsgivarna presenterade sina planer för resursminimering, optimerad användning av platsens förutsättningar, klimatsmarta material, energieffektivitet, förnybar energi samt mobilitetslösningar för hållbara transporter.

– Vi är mycket glada över att vårt projekt Träklippan, som strävar efter att kombinera attraktiv nyproduktion i Nacka med att leda branschen mot nettonoll koldioxidutsläpp, har blivit väl mottaget. Genom att systematiskt minimera klimatavtrycket i varje aspekt av projektet utan att kompromissa med boendekvaliteter, har vi kunnat utnyttja platsens förutsättningar, bland annat genom att bygga ett parkeringshus i trä. Detta bidrar till vår låga klimatpåverkan om 95 kg CO2e/m2 BTA, säger Teresa Mattisson, hållbarhetschef på Klövern.

Stort branschintresse Markanvisningstävlingen har väckt stort intresse inom bostadsutvecklingsbranschen, vilket har resulterat i flera ambitiösa förslag.

– Klöverns anbud har, enligt juryn, varit mycket ambitiöst inom alla tävlingens delar och har en särskilt låg beräknad klimatpåverkan i produktionsfasen. De har även genomgått en grundlig ekonomisk granskning som visar att de har de bästa ekonomiska förutsättningarna att genomföra projektet. Vi vill också tacka alla deltagande anbudsgivare. Det stora intresset visar att Nacka är en attraktiv framtidskommun för utvecklare och en plats där framtidens byggtekniska lösningar skapas och tillämpas, säger Johan Rapping, projektledare på Nacka kommun.

Så här gick tävlingen till Tävlingen genomfördes i två steg: först en prekvalificering öppen för alla aktörer och därefter en slutomgång med de fem bästa anbuden. I det första steget angav anbudsgivarna byggnadens klimatpåverkan under hela dess livscykel, inklusive byggande, energianvändning, drift och avveckling. I det andra steget bedömdes anbudsgivarnas kompetens, erfarenhet och koncept för mobilitetslösningar. Prissättningen avgörs senare och baseras på två oberoende värderingar.