VA-investeringen i Ale uppgår nu till 600 miljoner kronor

Älvängens nuvarande reningsverk i befintligt skick får bara användas fram till 1 januari 2026. Foto: denny muller/unsplash

Efter flera års utredningar och kalkylering närmar sig byggstarten för en ny överföringsledning för vatten och avlopp mellan Älvängen och Nödinge, i Ale kommun i Västra Götalands län. Projektet har vuxit i omfattning och väntar nu på kommunfullmäktiges godkännande av den totala investeringen, som nu uppgår till 600 miljoner kronor, rapporterar Alekuriren.

Nyligen beslutade samhällsbyggnadsnämnden i Ale att ansöka om ytterligare finansiering för den planerade överföringsledningen. Ursprungligen uppskattades projektkostnaden till 250 miljoner kronor år 2021, men den har sedan dess ökat till 600 miljoner kronor. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Eddie Glans , förklarade att kostnadsökningen beror på att projektet nu har gått från en initial uppskattning till en noggrann detaljplanering.

Utökad budget

"Det är ett mycket stort projekt. Förvaltningen och NCC har arbetat noggrant för att säkerställa att alla potentiella kostnader har inkluderats. De känner sig nu trygga med de uppdaterade siffrorna och den övergripande planen för genomförandet. Provborrningar har också genomförts, och projektet är väl förberett, säger Glans enligt Alekuriren.

I torsdags beslutade en enig nämnd att föreslå kommunstyrelsen att begära kommunfullmäktige att utöka budgeten till 600 miljoner kronor.

"Det är en stor men nödvändig investering. Inom denna summa finns en buffert på cirka 50 miljoner kronor, som vi hoppas inte kommer att behöva användas", tillägger Glans.

Befolkningsökning driver behovet

Bakgrunden till projektet är dels ett föreläggande från Länsstyrelsen, som kräver att Älvängens reningsverk endast får användas fram till 1 januari 2026, och dels en förväntad befolkningstillväxt i kommunen. Kommunen behöver därför säkra avloppsvattenförsörjningen i Älvängen och norra Ale. Lösningen som valts är en ny överföringsledning från Älvängen till Nödinge, där avloppsvattnet sedan leds vidare till Ryaverket. I projektet ingår även en ny vattenledning längs samma sträcka, enligt Alekuriren.

Ett alternativ hade varit att bygga ett helt nytt reningsverk, men detta ansågs vara ett dyrare alternativ. Istället har kommunen valt att genomföra projektet i samarbete med NCC, som upphandlats som entreprenör. Projektet ska enligt planerna inledas i september och väntas pågå i 22 månader. Ledningen kommer att dras nära E45 och järnvägen, men det är inte planerat att påverka trafiken under byggnationen, avslutar Alekuriren.